Her işe sağdan başlatmak ile ilgili hadis-i şerif.

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem temizlenmeye, taranmaya, ayakkabısını giymeye varıncaya değin her işe sağdan başlamayı öyle severdi. (Buhârî, Vudû’ 31, Salât 47, Et`ime 5, Libâs 38, 77; Müslim, Tahâret 66, 67. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Libâs 41; Tirmizî, Cum’a 75; Nesâî, Tahâret 90, Gusül 17, Zînet 8, 63; İbni Mâce, Tahâret 42)

Yine Âişe radıyallâhu anhâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sağ elini temizlik ve yemek için, sol elini de tuvalette arınmak ve yarı işler için kullanırdı. (Ebû Dâvûd, Tahâret 18)

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Sağ, İslâmiyet’te dayanıklılık, dürüstlük, intibak, temizlik, uğur, hayır ve kazanç gibi olumlu mânalar taşır. Özetle sağ taraf iyiyi ve güzeli temsil eder.

İşte bu sebeple Peygamber Efendimiz abdest alırken, saçını, sakalını tararken, ayakkabısını ve elbisesini giyinirken, yerken ve içerken, birine bir şey verirken veya alırken, kısacası güzeli ve temizliği açıklayan her işi yaparken sağdan başlamayı veya bunları sağ elle yapmayı âdet edinmişti ve böyle yapmaktan hoşlanırdı.

“Sol” ve “sol taraf” mefhumu dinimizde çoğu zaman olumsuz bir mâna taşıdığı için Resûl-i Ekrem Efendimiz, genellikle burun silmek ve tuvalette tahâret yapmak gibi kirli bir şeyden temizlenmek, kirliliği anı getiren tuvalet ve sanki yerlere girmek veya insanın vücudunu örten ve koruyan mest, kundura, pantalon ve elbise gibi şeyleri dışlamak, yoksa mescit gibi ulvî bir mekândan çıkmak gerektiğinde hep sol el veya ayağını kullanmayı seçim ederdi. Tükürürken bile sağ tarafına değil sol tarafına tükürürdü.

Bir Müslüman bu genel kaideleri dikkate alarak hangi işleri sağ elle, hangilerini sol elle yapmak gerektiğine karar verebilir. Meselâ câmiye girerken ayakkabısıyla birlikte kitabını taşımak durumunda olan bir kimsenin, kitabı sağ eline, ayakkabıyı da sol eline alması uygun olur.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

İyi, hoş ve olumlu her işi sağ elle, böyle olmayanları sol elle yapmak gerekir. İnsanda çekicilik ve ulvîlik duygusu uyandıran bir yere girerken sağ ayakla, böyle olmayan yerlere de sol ayakla girmelidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/her-ise-sagdan-baslamak-ile-ilgili-hadis.html