Hadisi şerifi nasıl anlamıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah’a hamdederek başlanmayan her manâlı iş bereketsiz olur.” (Ebû Dâvûd, Edeb 18. Ayrıca bk. İbni Mâce, Nikâh 19)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Cenâb-ı Hakk’ın tüm insanlığı doğru yola iletmek üzere gönderdiği Kur’ân-ı Kerîm’in el-Hamdü lillâhi Rabbi’l-âlemîn diye başlaması, her işin başının Allah’a hamd olduğunu göstermektedir. İnsan dünyaya anadan doğma geldiğini, sonra “bu benim” diye sahip çıktığı her şeyin kendisine Allah göre verildiğini unutmamalıdır. Kendisine bir şey verene teşekkür etmek insanî bir ödev ve bir nezaket meselesi olduğuna tarafından, bunca nimeti verene her fırsatta hamdini ve şükrânını sunmak bir kulluk görevi ve İslâmî terbiyenin gereğidir.

Hadîs-i şerîfin Sünen-i Ebû Dâvûd’daki rivayeti, el-Hamdü lillâh diye başlamayan her konuşma bereketsizdir şeklindedir. Bunun için olmalıdır ki İmam Şâfiî, bir kimsenin konuşmasına ve gerçekleştirmek istediği işlere Allah’a hamdü senâ ve Resûlullah’a salât ü selâm ile başlamasının o kadar yerinde bir tavır olduğunu söylemiştir. İslâm âlimleri de duaya önce Allah’a hamdü senâ, ardından Peygamber aleyhisselâm’a salât ü selâm ile başlanmasının, sonunda da yine hamd ve salât ile bitirilmesinin yerinde olacağı konusunda us birliği etmişlerdir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Yapılan her iyi ve değerli işe Allah’a hamdederek başlamalıdır. Kayda Değer bir hitabe yapılacağı zaman da önce besmele çekmeli, sonra Allah’a hamdetmelidir. Dinin çirkin görüp yasakladığı bir işe kuşkusuz besmele ve hamd ü senâ ile başlamamalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/her-onemli-is-bereketsiz-olur-hadisi.html