Hadisi şerifte geçen her peygamberin yaptığı meslek hangisidir? Hadisi nasıl anlamalıyız?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:

- “Allah Teâlâ’nın gönderdiği her peygamber mutlaka koyun gütmüştür” buyurdu.

Bunun üzerine sahâbîleri:

- Sende mi güttün, yâ Resûlallah? diye sordular.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:

- “Evet, Mekkelilerin koyunlarını Karârît mevkiinde güderdim” buyurdu. (Buhârî, İcâre 2, Enbiyâ 29, Et’ıme 50. Hem bk. İbni Mâce, Ticâret 5)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Koyun gütmek, natürel hayattan uzakta yaşayanların küçümsediği bir iştir. Çobanlık, hayatta bir iş yapamayan, hiçbir meslekte dikiş tutturamayan kimselerin başvurduğu bir meşgale olarak kabul edilir.

Halbuki Allah Teâlâ insanların arasından seçtiği, o toplumun en kıymetli ferdi olarak benimsediği has kullarına, peygamberlerine koyun güttürmüştür. Peygamberlerine çobanlık yaptırmak suretiyle, 601 numaralı hadiste genişçe açıklandığı üzere, onlara, insanları güdecek kimselerde bulunması gereken idare vasfını kazandırmıştır. Çobanlığın peygamberlere sağladığı o kadar fazla faydadan biri de, herkesten çok peygamberlerde bulunması gereken tevâzuu, onların  ayrılmaz bir özelliği haline getirmesidir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz’in çok eskiden Mekke’de koyun çobanlığı yaptığını söylemesi bile onun tevâzuunun bir delilidir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Allah Teâlâ peygamberlerine yönetme san’atını bilgi vermek için onlara çobanlık yaptırmıştır. Peygamber Efendimiz, çok eskiden çobanlık yaptığını söylemekten çekinmeyecek değin mütevâzi bir insandı.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/her-peygamberin-yaptigi-meslek.html