Peygamber Efendimiz (s.a.v) kendi ümmetinin fitnesinin ne olacağını söylüyor? Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz?

Kâ’b İbni İyâz radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu işitmiştir:

“Kuşkusuz her ümmetin bir fitnesi vardır. Ümmetimin fitnesi (sınav vesilesi) de maldır.” (Tirmizî, Zühd 26)

Kâ’b İbni İyâz

Sahabe-i kirâmdan olup, Peygamber Efendimiz’in vefatından daha sonra Şam diyarına yerleşenler arasındadır. Hayatıyla ilgili pozitif bilgiye sahip olmadığımız Ka’b’dan, yine sahabi olan Câbir İbni Abdullah ve Ümmü’d-Derdâ hadis söylenti etmişlerdir. Onun rivayetleri sadece Tirmizî ve Nesâî’nin Sünen’lerinde yer alır. Allah ondan razı olsun.

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Fitne kelimesi, sınav ve test anlamına kazanç. Bu imtihan ve deneme hayırda ve şerde olabilir. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de: “Bir test olarak sizi hayırla da, şerle de sınav ederiz” Enbiyâ sûresi (21), 35 buyurularak buna dikkat çekici edilir. Bu dünyada pek çok sınav vesileleri vardır. Bunlardan biri, ola ki ilk sırada geleni maldır. Çünkü insanoğlunun düşkün olduğu şeylerin başında mal mal gelir. Bir fazla kere ifade ettiğimiz gibi, mala mülke, zenginliğe, Allah’a aleyhinde vazifelerimizi unutturacak derecede aşırı düşkünlük dinimizde hoş karşılanmaz. öte yandan elde edilen malın helâl yollardan kazanılması ve hakkının yerine getirilmesi gerekir. İnsan, mal konusunda imtihanı başarırsa hem dünyada ayrıca âhirette mükâfata ulaşır. Bu sahada başarılı olamayanlar ise, dünyada kemâle ulaşamadığı gibi âhirette de cezâyı adalet ederler.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Dünya bir imtihan alanıdır. Dünya malı da bir imtihan vesilesidir. İslâm ümmetinin bu dünyadaki sınav vesilesi maldır. Bu konuda her müslümanın özel bir uyarı göstermesi gerekir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V)'İN DÜNYA MALINA BAKIŞI

Âhiret Endişemiz Var mı?

“Kimin Endişesi Âhiret Olursa, Allah, Zenginliği Onun Kalbine Koyar"

Dünya ve Öbür Dünya Saadetini Sağlayan 4 Husus

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/her-ummetin-bir-fitnesi-vardir-benim-ummetimin-fitnesi-maldir-hadisi.html