Dünyanın lider bilgi ve iletişim teknolojileri çözüm sağlayıcısı Huawei ve Vodafone Grubu, İspanya’da ilk testleri gerçekleştirilen dar bant nesnelerin interneti Akıllı Park sisteminin ilk denemesini başarıyla tamamladı. Dar bant nesnelerin interneti alanında bir dönüm noktası niteliğinde olan bu girişimle, iki şirket de dünyanın bu alandaki ilk stratejik açık laboratuvarını sektörün hizmetine sunmuş oldular. Huawei ve Vodafone, Kasım ayında İspanya’da gerçekleştirilen Akıllı Ölçüm testlerinin ardından, ikinci ticari girişimleri olan dar bant nesnelerin interneti Akıllı Park sistemleri üzerinde, yine birlikte çalışmaya devam ediyor. 

Fangle ve Ublox’ın da katkılarıyla, ilk Akıllı Park test uygulaması, Madrid’deki Vodafone Plaza’da gerçekleştirildi ve birçok iç mekân park opsiyonu burada deneyimlendi. Akıllı Park, kullanıcılara park etme için gerekli verileri uzaktan, mobil cihazları üzerinden alma imkânı sağlarken; park yerinin uygunluğu, uygun park yerlerini belirleme gibi kolaylıklar da sunuyor. Ek olarak bu çözümle yerel yönetimler için yeni gelir sistemleri yaratılırken, kamusal park alanı maliyetlerinden de tasarruf edilmesi ve trafik problemlerinin de buna bağlı olarak en aza indirgenmesi hedefleniyor. Gerçekleştirilen testler kısa süre sonra, ziyaretçiler tarafından da Madrid Vodafone Plaza’dan izlenebilecek. 

Vodafone Grubu Araştırma - Geliştirme Direktörü Luke Ibbetson, yaptığı açıklamada; “Testlerimize yoğun bir tempoda devam ederken, inanılmaz sonuçlar gözlemledik. İspanya ve Türkiye’deki deneyimlerimiz sonucunda, birçok cihazın birbirine ne denli başarılı bir şekilde bağlandığını ilk kez gözlemleme şansımız oldu. Geliştiriciler, mühendisler ve sektörle birlikte çalışarak, dar bant nesnelerin interneti alanında yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyoruz” dedi. 

Huawei Kablosuz İletişim Çözümleri Başkanı David Wang ise şunları söyledi; “Dar bant nesnelerin interneti açık laboratuvarını İngiltere’de hizmete açarken, Vodafone ile de yakın ve sıkı bir şekilde birlikte çalışarak, dar bant nesnelerin interneti eko-sistemini geliştirmeyi amaçladık. Daha önce Akıllı Ölçüm, şimdi ise Akıllı Park sistemleri gibi yenilikçi çözümlerle, sektördeki iş ortaklarımızın, nesnelerin interneti segmentinin getirilerinden daha verimli bir şekilde faydalanmalarını istiyoruz.” 

Dar bant nesnelerin interneti eko-sisteminin kurulması için Huawei ve Vodafone, sistemin standardizasyonu için de Haziran ayı başından bu yana birlikte çalışıyorlar ve özellikle ticari sistemlerde ilk adımları atmak üzere yılsonuna kadar bu işbirliğine devam edecekler. Bir diğer canlı Akıllı Park testi ise İSBAK (İstanbul Ulaşım Haberleşme Ve Güvenlik Teknolojileri) işbirliği ile yine Haziran ayı içinde hayata geçirilmek üzere planlanıyor. Dar bant nesnelerin interneti Akıllı Park sistemlerinin 2017 başında lanse edilmesi hedefleniyor.