Hucurât sûresi, 12. ayetinde ne anlatılmaktadır? Hucurât sûresi, 12. ayetinnin meali ve tefsiri.

Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur:

"Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Zira zannın bir kısmı günahtır." (Hucurât sûresi, 12)

İSM VE ZAN NEDİR?

İsm, cezalandırılması gereken günah demektir. Zan ise, ihtimal üzerine hüküm vermektir. Binaenaleyh zanna dayalı hükümlerin doğruluğu da zannîdir, asla belli değildir. Başkasının hakkının laf konusu olduğu yerlerde verilmiş yanlış hükümler neticede iftira ve bühtan olarak büyük bir vebal sebebidir. Zannın kaynağı özellikle eğer kişinin nefsi ise hata ve vebal daha da büyür. Bu sebeple ihtiyat ve önlem, zannın çoğundan veya çoğu zandan kaçınmayı gerektirir.

Zannın bir kısmının günah olduğunun belirtilmesi, her şeye rağmen her zannın mutlaka vebali gerektirmediğini gösterir. Hatta, Allah ve mü'minler hakkında güzel zanda bulunmak vâciptir. Durumu bilinmeyen bir kişi hakkında güzel zanda bulunmak vâcip olmasa bile kötü zanda bulunmak da câiz değildir. Oysa haksızlığı ve günahkârlığı tanıdık kişiler hakkında kötü zanda bulunmak haram değildir.

"Zannın çoğundan kaçının" buyurulması, genel bir üslûp içinde kaçınılması vâcip olan zanlar bulunduğunu gösterir. Koşul ayrıntılarıyla açıklanmış ülkü gelmeden birileri hakkında fena zanda bulunmaya cür'et edilmemesini tenbih anlamı taşır. Çünkü bilmeden ağır ya da büyük günah olan zanna düşme tehlikesi dâima vardır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hucurat-suresi-12-ayet-meali-ve-tefsiri.html