Hümeze Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Hümeze Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hümeze Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الْحُطَمَةُۜ

Hümeze Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Hutame’nin ne olduğunu bilir misin?

Hümeze Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Allah’a kulluğu bırakıp malına tapan, diliyle ve kaş göz işaretleriyle insanları yaralayan o bedbahtlar, öte dünyada اَلْحُطَمَةُ (Hutame)ye atılacaklardır. Hutame, cehennemin bir ismidir. “Kırıp geçiren, parçalayan” demektir. Çünkü cehennem, içine atılanları yakmakta, kırıp parçalamaktadır. Burada cehenneme “hutame” denmesinde şöyle bir incelik vardır: “Hutame”, hümeze ve lümeze vezinlerine uygundur. Hümeze, lümeze, söz ve davranışlarıyla insanların onurlarını kıran, şeref ve haysiyetlerini inciten, mahveden insandır. Bu davranışlarına bütün yerinde bir canice olarak onlar, içine düşenleri çatır çatır kıracak ve mahvedecek olan “hutame”ye atılmaktadırlar. Tekrar bu “hutame” isminde, cehenneme atılanların, alev içinde yandıkça çatır çatır kırılan odunlar gibi olacaklarına da işaret vardır. Burada hümeze ve lümeze takımına âdeta şöyle denilmektedir: “Ey başkasının şahsiyetini, itibar ve haysiyetini kıran, taşlayan, ayıplayan ahmak! Önünde seni de böyle kırıp parçalayacak Hutame vardır.”

Onların Hutame’ye atlışları لَيُنْبَذَنَّ (le yünbezenne) fiiliyle haber verilir. اَلنَّبْذُ (nebez), bir şeyi hiç değerinde vermeden, kıymetsiz ve hakir görerek atmak mânasına gelir. Bu dünyada zenginliği nedeniyle kendini değerli sanan o kişi kıyamet günü hakir biri olarak cehenneme atılacaktır. Burada Hutame, Allah Teâlâ’ya izâfe edilerek نَارُ اللّٰهِ (nârullâh) yâni “Allah’ın ateşi” olarak tarif edilir. Kur’ân-ı Kerîm’de yalnızca burada böyle bir ifade geçmektedir. Bunun hikmeti, yalnızca o ateşin dehşetini ve korkunçluğunu açıklama yapmak için yok, aynı zamanda dünyada mal varlığı sebebiyle gurura kapılıp böbürlenenlerin Cenâb-ı Hak katında ne değin nefretle karşılandıklarını maddeler halinde sıralamak içindir. Allah Teâlâ, o gibileri yakıt olan bu ateşe bilerek elde etmek üzere onu kendine nispet etmiştir.

Hutâme’nin ateşi ta gönüllere dek yükselecek ve onları yakacaktır. Bu ifade iki incelik taşır. Birincisi; gönül bedenin en nazik yeridir, en çok acıyı o duyar. En ufak acıyı bile hisseder. Ateşin oraya ulaşması, cehennemde yananların ne dek dehşetli bir acı duyacaklarını ifade eder. İkincisi; gönül düşüncelerin mahallidir. İşte ateş, o fena niyetleri, düşünceleri, bâtıl itikatları taşıyan gönülleri saracak ve bu fena düşünceleri nedeniyle onları yakıp kavuracaktır.

Vasıfları anlatılan suçlular, cehenneme atılacak, cehennem üstlerine kapatılacaktır. Onlar için, değil kapı veya pencere, bir delik bile olmayacaktır. Üzerlerine yüksek sütunlar dikilecektir. Yahut, bu suçlular, yüksek sütunlar ile bağlanacaklardır. Yoksa ateşin alevi uzun sütunlar biçiminde yükselecektir. Hâsılı onlar azap üstüne azaba, canice üzerine cezaya uğratılacaklardır. Rabbimiz tüm kullarını azabından, cehenneminden muhafaza buyursun! Amin!...

Âhireti unutup maddeye taparak insanların maddi manevî haklarına tecavüz eden kâfirlerin daha ziyade âhirette karşılaşacakları kötü akıbeti haber veren Hümeze sûresini, böyle zalimlere Cenâb-ı Hakk’ın dünyada bile hadlerini bildireceğini andıran Fîl sûresi takip edecektir:

Hümeze Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hümeze Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/humeze-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html