Hümeze Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Hümeze Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hümeze Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

اَلَّت۪ي تَطَّلِعُ عَلَى الْاَفْـِٔدَةِۜ

Hümeze Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bir ateş ancak, acısı tâ gönüllere işleyip yakar.

Hümeze Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Allah’a kulluğu bırakıp malına tapan, diliyle ve kaş göz işaretleriyle insanları yaralayan o bedbahtlar, öte dünyada اَلْحُطَمَةُ (Hutame)ye atılacaklardır. Hutame, cehennemin bir ismidir. “Kırıp geçiren, parçalayan” demektir. Çünkü cehennem, içine atılanları yakmakta, kırıp parçalamaktadır. Burada cehenneme “hutame” denmesinde şöyle bir incelik vardır: “Hutame”, hümeze ve lümeze vezinlerine uygundur. Hümeze, lümeze, söz ve davranışlarıyla insanların onurlarını kıran, itibar ve haysiyetlerini inciten, mahveden insandır. Bu davranışlarına tam uygun bir suç oluşturan olarak onlar, içine düşenleri çatır çatır kıracak ve mahvedecek olan “hutame”ye atılmaktadırlar. Yeniden bu “hutame” isminde, cehenneme atılanların, alev içinde yandıkça çatır çatır kırılan odunlar gibi olacaklarına da muhabere vardır. Burada hümeze ve lümeze takımına âdeta şöyle denilmektedir: “Ey başkasının şahsiyetini, itibar ve haysiyetini kıran, taşlayan, ayıplayan ahmak! Önünde seni de böyle kırıp parçalayacak Hutame vardır.”

Onların Hutame’ye atlışları لَيُنْبَذَنَّ (le yünbezenne) fiiliyle haber verilir. اَلنَّبْذُ (nebez), bir şeyi hiç layık vermeden, değersiz ve hakir görerek atmak mânasına kazanç. Bu dünyada zenginliği nedeniyle kendini kıymetli sanan o kişi kıyamet günü hakir biri olarak cehenneme atılacaktır. Burada Hutame, Allah Teâlâ’ya izâfe edilerek نَارُ اللّٰهِ (nârullâh) yâni “Allah’ın ateşi” olarak tarif edilir. Kur’ân-ı Kerîm’de sadece burada böyle bir ifade geçmektedir. Bunun hikmeti, yalnızca o ateşin dehşetini ve korkunçluğunu açıklamak için yok, bununla birlikte dünyada servet nedeniyle gurura kapılıp böbürlenenlerin Cenâb-ı Hak katında ne kadar nefretle karşılandıklarını ayrıntıları ile belirtmek içindir. Allah Teâlâ, o gibileri yakacak olan bu ateşe bilerek olmak üzere onu kendine nispet etmiştir.

Hutâme’nin ateşi ta gönüllere dek yükselecek ve onları yakacaktır. Bu açıklama iki incelik taşır. Birincisi; gönül bedenin en kibar yeridir, en çok acıyı o duyar. En minik acıyı bile hisseder. Ateşin oraya ulaşması, cehennemde yananların ne dek dehşetli bir acı duyacaklarını açıklama eder. İkincisi; gönül düşüncelerin mahallidir. İşte alev, o fena niyetleri, düşünceleri, bâtıl itikatları içeren gönülleri saracak ve bu fena düşünceleri nedeniyle onları yakıp kavuracaktır.

Vasıfları anlatılan suçlular, cehenneme atılacak, cehennem üstlerine kapatılacaktır. Onlar için, değil kapı ya da pencere, bir delik bile olmayacaktır. Üzerlerine yüksek sütunlar dikilecektir. Yoksa, bu suçlular, yüksek sütunlar ile bağlanacaklardır. Yoksa ateşin alevi uzun sütunlar şeklinde yükselecektir. Hâsılı onlar cefa üstüne azaba, ceza üzerine cezaya uğratılacaklardır. Rabbimiz bütün kullarını azabından, cehenneminden muhafaza buyursun! Amin!...

Âhireti unutup maddeye taparak insanların somut manevî haklarına tecavüz eden kâfirlerin daha ziyade âhirette karşılaşacakları fena akıbeti haber veren Hümeze sûresini, böyle zalimlere Cenâb-ı Hakk’ın dünyada bile hadlerini bildireceğini andıran Fîl sûresi peşine düşüp takip edecektir:

Hümeze Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hümeze Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/humeze-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html