Allah, Hz. Adem’e (a.s.) meleklere nasıl selâm vereceğini öğretti. Meleklere de selâma nasıl karşılık vereceklerini öğretti. Bu, yeryüzünde selâmlaşmanın nasıl olacağının öğretilmesiydi.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine kadar, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah Teâlâ Âdem aleyhisselâm’ı yaratınca ona:

– Git şu oturmakta olan meleklere selâm ver ve senin selâmına nasıl karşılık vereceklerini de güzelce dinle; çünkü senin ve senin çocuklarının selâmı o olacaktır, buyurdu. Âdem aleyhisselâm meleklere:

– es-Selâmü aleyküm, dedi. Melekler:

– es-Selâmü aleyke ve rahmetullâh, karşılığını verdiler. Onun selâmına “ve rahmetullâh”ı ilâve ettiler.” (Buhârî, Enbiyâ 1; İsti’zân 1; Müslim, Cennet 28)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Âdem aleyhisselâm’ın ilk yaratılışının cennette olduğunu biliyoruz. Onun yeryüzüne indirileceğini ve bütün insanlığın onun zürriyetinden türeyeceğini Cenâb-ı Yargı ilm-i ezelîsiyle bilmekteydi. Çünkü tüm mevcûdatı yaratan, onları bir nizam içinde idare eden ve neticede her şeyin ne olacağını bilen yalnızca O’dur. Bir bakıma insanın birincil öğretilip eğitildiği yer cennettir denilebilir. Çünkü Kur’an ve Sünnet’te Âdem aleyhisselâm’ın cennetteki hayatıyla ilgili az sayılmayacak değin data verilir. Bu öğretim ve eğitim, bir bakıma insanın yeryüzünü nasıl cennete çevirebileceğinin bilgisi ve tatbikatı sayılamaz mı? Çünkü insan en hoş bir şekilde, yani cennete girmeye lâyık bir yapıda yaratılmış, lakin yaratılışının gayesine aykırı davranarak kendisini cehenneme sürüklemiştir.

Cenâb-ı Adalet, Âdem aleyhisselâm’a meleklere nasıl selâm vereceğini öğretti. Meleklere de selâma nasıl karşılık vereceklerini öğretmişti. Bu, yeryüzünde Âdem’in çocuklarının nasıl selâmlaşacaklarının öğretilmesiydi. Bunu devam ettirenler onun zürriyetinden gelenlerin mü’min ve Müslüman olanları oldu. Çünkü insanların bir çoğu peygamberlerin gösterdiği dürüst yoldan çıkıp, hatalı yollara saptılar. Meleklerin Âdem aleyhisselâm’ın selâmına bir sözcük ziyadesiyle karşılık vermiş olmaları, âyet-i kerîmede geçen “Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzeliyle selâm verin” (Nisâ sûresi, 86) emrinin yerine getirilmesidir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Allah, Âdem aleyhisselâm’ı cennette yaratmıştır. Cennette hâl-i hazırda melekler bulunmaktadır. Âdem aleyhisselâm’a bir takım hususlar cennette öğretilmiştir. Selâm önce cennette öğretilmiş olup insanlığın birincil yaratılışından itibaren tüm dinlerde bulunmaktadır. Selâmı alırken bir ziyâdesiyle karşılık saptamak daha faziletlidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hz-ademin-as-meleklere-selam-vermesi-ile-ilgili-hadis.html