Dördüncü İslam halifesi, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) damadı ve amcası Ebu Talib’in oğlu Hz. Ali (r.a.) ne zaman ve nasıl şehit oldu? Hz. Ali’nin (r.a.) kabri aslında de iddia edildiği yerde mi? Hz. Ali’nin (r.a.) kabri nerededir?

Hz. Ali (r.a.) Kûfe’de 661 yılında sabahleyin namazına bu arada bir Hâricî fedaisi Abdurrahman bin Mülcem tarafından yaralandı. Bu yaranın tesiriyle iki gün daha sonra 26 ya da 28 Ocak 661’de şehit oldu.

HZ. ALİ’NİN (R.A.) MEZARI NEREDEDİR?

Hz. Ali’nin vefatından sonradan cenazesinin nereye defnedildiği kesin olarak bilinmemektedir.

Rivayetlere tarafından Hz. Ali’nin naaşı bugün Necef diye bilinen Kûfe şehrinde şehrindeki emirlik binasında ya da Rahbetü’l-Küfe’de defnedildi. Şiî alimlere tarafından Hz. Ali Necef şehrinde medfundur. Mezar orada ziyaret edilmektedir. Bir Takım muhakkiklere kadar de Necef şehrindeki mezar Mugire bin Şube’nin (r.a.) kabridir. Bu kabrin Hz. Ali’ye nisbeti hicretten 300 sene sonra oldu.

Bir riyavete göre Abbasiler döneminde Abbasi komutanlarından Ebu Müslim Horasani, Hz. Ali’nin Irak’ın bugünkü Necef kentinde bulunan naaşını, oradan el altından alıp İslam İmparatorluğu’nun en doğu sınırı olan bugünkü Afganistan’a getirdi. Horasanî’nin amacı naaşı İslam düşmanlarının şerrinden korumaktı. Hz. Ali’nin naaşı Afganistan Türkistan’ının tam kalbinde yer alan Belh şehrinde defnedildi. Büyük Selçuklular döneminde Sultan Sencer Hz. Ali’nin kabrinin Türkistan’da olduğunu öğrenince mezarı korumaya aldırdı. Mezarın çevresini temizletti ve bir türbe yapı ettirdi. İnsanlar akın akın mezarı ziyarete geldiler ve mezarın çevresinde yerleşmeye başladılar. Böyle Hz. Ali’nin türbesinin civarda bir kent kuruldu. Ve şehre “kutsal mezar” anlamına gelen “Kabir-ı Şerif” denildi.

Kuvvetsiz bir rivayete göre onu Medine’ye götürülmek üzere bir sandık içine koyarak deveye yüklediler. Tay kabilesinin toprağına varınca kabile mensupları deveyi gasp edip kestiler. Hz. Ali’yi de orada defnettiler. Kabrini sıcacık tutmalarının amacı onu Haricilerden korumak idi. Çünkü belli bir yerde defnetseydiler Hariciler kabrini kazıp cesedini çıkaracaklardı.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hz-alinin-r-a-kabri-nerededir.html