Hamâset ve şecaatıyla meşhur sahabi, Hz. Hamza’nın (r.a.) Müslüman olmadan önceki durumu ile İslam’a girdikten sonraki hali.

Seyyidü’ş-Şühedâ Hz. Hamza radıyallahu anh Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in amcasıdır. Künyesi “Ebû Umare, Ebû Ya’la” dır. Validesi de Hâle binti Vüheyb bin Abd-i Menâf’dır.

Hz. Hamza radıyallahu anh Kureyş aralarında hamâset ve şecaatıyla meşhurdu. Onun Müslüman olması hiç kuşkusuz İslâmiyet için büyük bir güç ve mesned idi.

Hz. Hamza radıyallahu anh Medine’ye hicret etmiş, Bedir Harbi’nde fevkalâde yararlıklar göstermiştir. Kureyş reislerinden Tuayme bin Adiyy, Hamza radiyallahu anh tarafından öldürülmüştür.

Uhud Harbi’nde de gösterdiği kahramanlıklarla Kureyş’in en nâmdar bahadırlarından otuz kadarını tepelemiş ve kendisi de yirmiden artı yara almıştır.

Nihayet Cübeyr bin Mut’im’in kölesi Vahşi kadar atılan bir mızrak ile şehit edilmiştir.

MÜSLÜMAN OLMADAN ÖNCE HZ. HAMZA

Hâtemu’l-Enbiyâ sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir gün Safâ’da oturur iken, Ebû Cehil oradan geçip Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’e sebbeyledi (küfür etti). Hazret-i Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hiçbir şey demeyip ses çıkarmama buyurmuş ise de Abdullah bin Cüda’nın cariyesi Ebû Cehil’in söylediklerini işitmişti. Rasûl-i Ekrem Efendimiz’in amcası, Hamza o gün avdan gelip evine giderken, ber mu’tad, adet olduğu üzere tavaf için silahları üstünde olduğu halde Harem-i Şerif’e gitti. O sırada Abdullah’ın cariyesi, Ebû Cehil’in Rasûl-i Ekrem’e küfrettiğini, Hazret-i Hamza’ya haber verdi.

Hazret-i Hamza demin imana gelmemiş ise de biraderinin oğlu hakkında fenâ laf söylendiğini işitince, hamiyyet-i karâbet damarları galeyâna gelerek, Kureyş’in ileri gelenlerinin bulunduğu bir topluma gelerek: “Benim kardeşimin oğluna sebbeden ve hatırını inciden sen misin?” diyerek boynundaki ok yayı ile Ebû Cehil’in başını yardı. Orada bulunan adamları Hazret-i Hamza’ya atak edecek oldular. Eksik kaldı oysa büyük bir arbede çıkacaktı. Ama Ebû Cehil:

Dokunmayınız Hamza’nın hakkı vardır. Zira ben onun biraderzâdesi hakkında sahıyhan fenâ sözler söyledim, diye mani oldu. İnsaf ve hakkaniyet sûreti gösterdi. Hazret-i Hamza’yı başından savdı. Ve kendi yârânına:

Aman ona ilişmeyin, varıp hiddetle Müslüman olur ve Muhammedîler onunla kuvvet bulur, diye nasihat verdi.

Ebû Cehil bu akıl ile Hazret-i Hamza’yı Muhammedîlik gayretine düşürmemek için, başını yarmış iken ondan intikam alma sevdasına düşmemişti. Ama Hz. Hamza radıyallahu anh bu hadisenin ardından İslam ile şereflendi.

Kaynak: Sâdık Dânâ, İslam Kahramanları 1, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hz-hamzanin-ra-islama-girmesine-vesile-olan-hadise.html