Peygamber Efendimiz’in torunu, Hz. Hasan’ın (r.a.) özetle hayatı...

Resûl-i Ekrem Efendimiz’in sevgili torunu Hz. Hasan (r.a), 625 yılında Medîne’de doğdu. Kendisine “Hasan” ismini Resûlullah verdi. Künyesi Ebû Muhammed’dir. Babası Hz. Ali, annesi Hz. Fatıma’dır.

Peygamber Efendimiz’in yakın alâkası, şefkati ve terbiyesi altında büyüdü. Râşid halifelerin beşincisidir. Halifelik hakkından Muâviye lehine vazgeçmek sûretiyle Müslümanlar arasındaki birliği temin etmiştir. Eli Bol ve hakîm bir zat idi.

Resûlullah Efendimiz’den 13 hadîs söylenti etmiştir. Rivayetleri Sünen’lerde yer alır.

HZ. HASAN’IN (R.A.) ÇOCUKLARI

Birkaç hanımdan 11 çocuğu olmuştur. İsimleri; Muhammed, Zeyd, Hasan, Hasan, Kâsım, Ebûbekir, Abdullah, Amr, Abdurrahmân, Ömer, Talha.

HZ. HASAN’IN (R.A.) ÖZELLİKLERİ

Hz. Hasan, küçüklüğünden itibaren halim, selim, çarpışma ve mücadeleyi sevmeyen, sulh ve anlaşmayı seçim eden bir karakter ve karakter sergilemiştir. Babasının yanına Cemel ve Sıffîn muhârebelerinde yer almasına rağmen çarpışmaya katılmamıştır. (Varol, Mehmet Bahaüddin, Hz. Hasan, Ankara: TDV Yayınları, 2014, 154, 194.)

Hz. Hasan’ın, Tasavvuf ve zühd dünyasında mühim bir yeri vardı. Günlerinin çoğunu oruçla geçirir, riyâdan uzakta durur ve nâzik bir dille konuşurdu. (Heyet, Sahâbe’den Günümüze Allah Dostları,  İstanbul: Şule Yayınları, 1996-2001, II, 100.)

HZ. HASAN VE HÜSEYİN’İN (R.A.) YÜZÜKLERİNE YAZDIRDIKLARI YAZI

Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin (r.a), yüzüklerine “Zikrullah” nakşettirmişlerdi. (Beyhakî, Şuab, VIII, 368/5950; Varol, Hz. Hasan, s. 192.) Hiçbir süre gaflete düşmek istemiyor, unuttuklarında hemen hatırlayıp dâimâ Allah’ın zikriyle meşgul olmayı istiyorlardı.

Hz. Hasan’ın fazîletleri saymakla bitmez. O, efendi, hilm, ağırbaşlılık, sekînet ve hayâ sâhibi, son derece eli açık, herkes tarafından sevilen, fitne ve kılıçtan korku eden bir zât-ı mübârek idi. (Suyûtî, Târîhu’l-hulefâ, s. 189.)

25 KEZ YÜRÜYE YÜRÜYE HACCA GİTTİ

Hz. Hasan, 25 defa yürüyerek haccetmiştir. Ağzından hiç fena laf çıkmazdı. (Suyûtî, Târîhu’l-hulefâ, s. 190.)

HZ. HASAN’IN (R.A.) SOYU

Hz. Hasan’ın neslinden gelenlere “Şerîf” unvanı verilmiştir. Tarihte bunlar tarafından kurulan İdrîsîler, Ressîler, Sa’dîler ve halen aralıksız Filâlîler (Fas) ile Hâşimîler (Ürdün) gibi çoğu hânedan vardır.

HZ. HASAN’I (R.A.) KİM ZEHİRLEDİ?

Yezîd bin Mu­âviye ile evlendirilmek vaadiyle kandırılan eşi Ca’de Binti Benzer’as Bin Kays tara­fından zehirlendiği rivâyet edilir. (İbnü’l-Esîr el-Kâmil, III, 460; Üsdü’l-ğâbe, II, 15; Süyû­tî, Târîhu’l-hulefâ, s. 192.)

HZ. HASAN (R.A.) NE VAKIT VE NEREDE ÖLÜM ETTİ?

7 Nisan 669 ta­rihinde Medîne’de ölüm etmiştir.

HZ. HASAN’IN (R.A.) VASİYETİ - HZ. HASAN’IN (R.A.) KABRİ NEREDEDİR?

Vefat etmeden önce kardeşi Hüseyin’e (r.a.), Resûl-i Ekrem Efendimiz’in yanına, bu olası olmadığı takdirde Cennetü’l-Ebedi’de annesinin yanına defnedilmeyi va­siyet etti. Mervân bin Hakem birinci tek­life karşısında çıktığı için Medine vâlisi Saîd bin Âs’ın kıldırdığı cenaze namazından son­ra Cennetü’l-Bakî’de annesinin yanına defnedildi.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den 111 Yaşam Ölçüsü, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hz-hasanin-r-a-kisaca-hayati.html