Mevlânâ Celâleddin Rûmî Hazretleri’ne göre gönül darlığı niçin olur?

Cenâb-ı Adalet buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim. “Onların göğüslerinde kinden ne varsa çıkarıp atmışızdır…” (A’râf, 43)

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:

“Allâh’ım! Îmânı bize sevdir, gönüllerimizi onunla zînetlendir! Bizi küfür, azgınlık ve isyandan nefret ettir! Bizleri din ve dünya için yardımsever olan şeyleri bilenlerden, içten yola erenlerden eyle!” (Ahmed, III, 424; Hâkim, I, 686-687/1868; III, 26/4308)

Kin ve hileden arınmış nefislerden cedel ve münâkaşa arzusu çıkarılıp atılmışdır. Nefisde kin ve hîle bulundukça, insanın içinde cedel ve atışma duygusu da bulunur. İnsanın içinden cekişme duygusu çıkınca, dışarıya da bunun eseri kalmaz. Nefisdeki kin duygusu bazan rekabet duygusuna benzer halde bulunur. Dünyadan zühd aracılığıyla uzaklaşan ve zühdünün âteşi, nefsini eriten kimselerin batınında kin ve hileden eser kalmaz. Mülk ve makam sevgisi gibi, dünyevî isteklere talep bulunmaz.

GÖNÜL DARLIĞININ SEBEBİ

Mevlânâ Celâleddin Muhammed Rûmî Hazretleri, arkadaşlarından birini üzüntülü gördü ve şöyle dedi:

“-Tüm gönül darlığı, bu âleme gönül bağlamaktan gelir, kendini değil bilirsen, her renge bakarsın, her lezzeti tadarsın, bilesin ki bunların hiç birisi ile kalmazsın! Şunları bilesin ancak bunları gördükten sonra, böylece bir yere gideceksin ama, orada hiç gönül darlığı çekmeyeceksin.”

Dervişin,

“-Bütün âlemi dolaştım, ne kolaylık buldum, ne de rahat bulan birini gördüm.” sözünü dinleyen Dar'ın:

“-Niçin kendinden el çekmedin, ayrıca kendin bakımlı olurdun, keza de herkesi gizli bulurdun.” sözü çok derin mânâ taşır. (Sâdık Dânâ, Altınoluk Sohbetleri, Shf. 172–185)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hz-mevlanaya-gore-gonul-darliginin-sebebi.html