İdeal öğretmen nasıl olmalıdır? İdeal bir öğretmenin özellikleri.

Çocuklarımızın üzerine titremek, onları kuru kuru yasaklarla boğmak değildir. Bu titreyiş, mutlaka sevgi ve muhabbet iklimindeki meltemler gibi okşayıcı olmalıdır. Asla bir fırtınaya dönüşmemelidir.

İDEAL HOCA NASIL OLMALI?

Yavrularımıza sevgi dolu böylece bir eğitim vermeliyiz fakat biz yanlarında olsak da olmasak da onlar kendilerini yüksek bir murâkabe (gözetim) altında tutabilmelidirler. Meselâ sergiledikleri davranışlarda onların kendi kendine:

“Acaba Efendimiz benim bu yaptığımı beğenir mi?” diye sorabilmeleri, başına dikilecek polis ve jandarmadan daha tesirli ve doğruya yönlendiricidir.

Anne-babalar, hocaefendiler ve eğitimciler, unutmamalı ancak çocuklar fakat sevginin sesini duyarlar… Büyük halk müziği da aslında korkudan ziyade Allâh’ı sevdikleri için günahtan çekindiklerinde daha pozitif zevk ve feyz ile dolmuyorlar mı? Öyleyse sevginin yeşertici üslûbu ve aşkın ihmal tanımayan gayreti, bütün eğitimcilerin en keskin vasfı ve hasleti olmalıdır. Elimizdeki emanetlere hakkıyla riâyetin enerji kaynağı da işte bu vasıf ve hasletlerdir.

İDEAL ÖĞRETMENİN ÖZELLİKLERİ

Mehmed Akif, ideal bir eğitimciyi şöyle tarif eder:

Muallimim diyen elde etmek gerektir îmanlı,

Edepli, sonra liyâkatli, sonra vicdanlı…

Yani bir muallim, her şeyden önce;

“Îmanlı” olacak; yüreğinden rahmet taşıracak.  “Terbiyeli” olacak; örnek bir kişilik ve kişilik inşâ edecek.  “Liyâkatli” olacak; mesûliyet şuuruyla kendini yetiştirip vazifesinin ehli olacak.  “Vicdanlı” olacak; merhamet, şefkat, fedakârlık gibi fazîletlerle insanlığını kayıt ettirecek.

Ama böyle bir kıvam için insanın her şeyden önce kendisini zâhiren ve bâtınen eğitmesi zarurîdir. Çünkü ilmi ve irfanı zihne ulaştırmak için ağız kâfîdir, fakat kalbe ulaştırmak için onun gönülden çıkması gerekir. Bunun için de olgun bir kalbe sahip almak lâzımdır. Yoksa eskilerin tâbiriyle:

Kendisi muhtâc-ı himmet bir büyükbaba,

Nerde kaldı gayriye himmet ede?

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Muhabbet ve Marifet, Yüzakı Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ideal-ogretmenin-ozellikleri.html