İhlâs Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? İhlâs Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İhlâs Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ

İhlâs Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

O, doğurmamış ve doğmamıştır.

İhlâs Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Allah, doğurmamıştır, dolayısıyla hiçbir evlat edinmemiştir. O’nun  ne oğlu ne de kızı vardır. Allah, bütün ke­mülk sıfatlarıyla muttasıf olduğu gibi, eksik sıfatlardan da uzaktır. Görüldüğü üzere âyetin bu kısmı, Allah’a evlat nisbet edenlerin hepsini reddeder. Meselâ, “Üzeyr, Allah’ın oğludur” (bk. Tevbe 9/30) diyen yahudileri; “Mesih Allah’ın oğludur” (bk. Tevbe 9/30) diyen hıristiyanları ve “Melekler Allah’ın kızlarıdır” (bk. Saffât 37/150, 153, Zuhruf 43/16) iddiasında yer alan Arap müşriklerini reddeder. Ulu Allah, kendisinin çocuğu olmadığını bildirerek bunların hiçbirini kabul etmez. Çünkü çocuğun, babanın cinsinden olması lâzımdır. Allah (c.c.) ise ezelî ve kadîmdir. O’nun bir sanki yoktur. O’nun için bir çocuğun olması imkânsızdır. üstelik, fakat eşi olanın çocuğu olur. Yüce Allah’ın eşi yoktur. İşte “O, gökleri ve yeri hiç yoktan, özgün ve benzersiz şekilde yaratandır. Eşi olmadığı halde O’nun nasıl çocuğu olabilir ki? Her şeyi O yaratmıştır ve O her şeyi hakkiyle bilendir” (En‘âm 6/101) âyeti bu hususu anlatır.

Aynı şekilde Allah doğmamıştır. O, ne bir babanın, ne de bir ananın çocuğu olmuştur. Çünkü doğan her şey sonradan olur. Yüce Allah ise kadîm ve ezelîdir, evve­li yoktur. Ne doğmuş olması, ne de bir babasının olması muhtemel değildir. Bu âyetle, soy ve neseple alakalı ne varsa tüm yönleriyle hepsini Ulu Allah’tan nefyeder. Bir sonraki âyette bu hususu izah eder:

İhlâs Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İhlâs Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ihlas-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html