İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un dün işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camiî’ne girmesine tepki gösterdi.

İİT’den yapılan yazılı açıklamada, Herzog’un, Harem-i İbrahim Camisi’ne girmesi kınanarak, “Ziyaret, Harem-i İbrahim’in ve kentin Yahudileştirilmesine karşın hazırlıkları ve kontrolü daha da kuvvetlendirme amaçlı olup, bununla birlikte Müslümanların duygularına karşın bir kışkırtmadır.” ifadelerine yer verildi.

Ziyaretin, Filistin halkının haklarına, topraklarına ve kutsallarına yönelik İsrail saldırılarının bir uzantısı olduğu vurgulanan açıklamada, milletlerarası topluma Filistin’deki kutsal ve tarihi yerleri korumak için süratli hareket etmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada keza, uluslararası kurumlardan İsrail’e söz konusu ihlallerini durdurması için zorlama yapmaları istendi. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, dün Yahudilerin “Işık Bayramı” kutlamalarına katılmak için El Halil’deki Harem-i İbrahim Camiî’ne girmişti.

İsrail’in 1967’den beri işgal aşağı tuttuğu Batı Şeria’nın El Halil kentinde yer alan cami, 25 Şubat 1994’te sabahtan namazını kılan Müslümanların üstüne alev açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden daha sonra kapatılmış ve bitmiş açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tayin edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.

Tarihe “El Halil Camisi (Harem-i İbrahim) Katliamı” olarak geçen saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150’den pozitif kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/iit-israil-cumhurbaskaninin-el-halildeki-ibrahim-camiine-girmesini-kinadi.html