İmsak nedir? İmsak vakti ne zaman başlar?

Sözlükte “kendini yakalamak, engellemek, el sürüklemek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan iftar vaktine dek yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzaktan durmak, el sürüklemek demektir. İmsakin zıttı iftardır.

İMSAK VAKTİ NE VAKIT BAŞLAR?

Halk Müziği arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadıkın oluştuğu süre anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlangıç vakti demektir. Sabahtan namazının birincil vakti ve oruç tutacak kimse için imsak yani oruca başlangıç vakti fecr-i sâdığın doğuşu iledir. “Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonradan da akşama değin orucu bütün tutun!” (Bakara 2/187) ayeti imsak vaktinin, fecr-i sadıkın doğuşuyla başladığının delilidir.

Fecr-i sadık, güneşin doğu ufkuna yaklaşması nedeniyle ufukta beliren yatay beyazlıktır ancak Türkçede şafağın sökmesi veya tan yerinin ağarması olarak karşılık bulmuştur. Günümüzde şehir halkı hayatının ufku gözlemeyi zorlaştırması, büyük kasaba ışıklarının sağlıklı bir gözlem yapmaya engel oluşu, gözlem yapılan yerin yüzey yapısının uygun olmaması, hava kirliliği ya da atmosferik hava şartları gibi birçok neden, fecr-i sadıkın doğuşunu bireysel gözleme dayanarak tespit etmeyi güçleştirmiş, güneş, dünya ve ayın hareketleri ilk olarak edinmek üzere gök ve ufuk olayla- rını takip ve tespitte bilimsel verileri ve teknolojiyi göstermek zorunlu hâle gelmiştir.

Yüce Allah’ın evrene koyduğu şaşmaz denge de (En’am, 6/96; Fa- tır, 35/13; Yasin, 36/38-40; Kamer, 54/49) esasen bunu öngörmektedir.

Kaynak: Diyanet

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/imsak-vakti-ne-zamandir.html