İnfitâr Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? İnfitâr Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnfitâr Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

وَمَا هُمْ عَنْهَا بِغَٓائِب۪ينَۜ

İnfitâr Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Oradan yeniden ayrılamaz, kaçıp kurtulamazlar.

İnfitâr Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

13. âyette geçen اَلْاَبْرَارُ (ebrâr), Allah’a ve âhirete iman eden, bir gün dünyada yapıp ettiklerinin kaydedildiği amel defterinin getirilip önüne konulacağına ve bunların hesabını verece­ğine inanan, bu sebeple amel defterini iyiliklerle doldurmaya çalışan mümin ki­şidir. İşte bunlar, cennette, türlü türlü nimetler içinde olacaklardır. اَلْفُجَّارُ (füccâr) ise kıyamete, hesap ve cezaya inanmadığı için amel defterini kötülüklerle kirleten kimselerdir. Rabbine karşı terbiyesizlik edip, fazla isyan ve muhalefete sapanlardır. Bunlar da kuşkusuz alevli ateşe atılacaklar, bir daha oradan çıkamayacaklardır. Burada mü’minlerin “ebrar”, kâfirlerin “füccâr” diye vasfedilerek, imanın insanı iyi işlere yönlendirip onu iyiler arasına katacağına; küfrün de insanı kötülüklere itip onu kötüler arasına katacağına aksan yapılır.

İyilerle kötülerin âkıbetine ışık tutan şu kıssa ne değin ibretlidir:

Süleyman b. Abdülmelik Mekke’ye sırası gelmişken Medine’ye uğradığında ileri gelen zatlardan biri olan Ebu Hazm’i getirtmiş ve onunla karşılıklı bir sohbette bulunmuştu. Ebu Hazim ona çok acı öğütler verdi. Sonuç Olarak aralarında sorulu cevaplı şöyle bir konuşma geçti. Süleyman:

“- Ey Ebu Hazim! Yarın Allah’a ulaşmak nasıl olacak?” diye sordu. Ebu Hazim:

“- İhsan sahibine gelince o, yolculuğundan evine ve çoluk çocuğuna dönen bir yolcu gibi; isyankâr ise efendisine geri dönen kaçak esir gibi Allah’a varacak” diye cevap verdi. Bunun üstüne Süleyman ağladı da:

“Keşke Allah yanında bize ne var bilseydim” dedi. Ebu Hazim:

“- Amelini Allah’ın kitabına arzet” deyince Süleyman:

“- Allah’ın kitabının neresine arz edeyim?” dedi. Ebu Hazim de ona bu sûrenin 13-14. âyetlerini yani:

“Buna kadar iyilik, itaat ve fazilet sahibi kimseler, hiç kuşkusuz içinde nimetlerin kaynadığı cennettedir. Yoldan sapan inkârcı suçlular ise dargın alevli cehennemdedir” (İnfitâr 82/13-14) âyetlerini okudu. (Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXXI, 78)

Sonuç olarak:

İnfitâr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnfitâr Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/infitar-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html