İnfitâr Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? İnfitâr Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnfitâr Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

عَلِمَتْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ وَاَخَّرَتْۜ

İnfitâr Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

İşte o gün her insan ebedî hayatı için neler yapıp gönderdiğini ve neleri yapmayıp geride bıraktığını bilecektir!

İnfitâr Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Sûre kıyâmetin dehşetli hâdiselerine uyarı çeker. Buna göre:

❂    O gün gök yarılıp parçalanır. Nitekim bir başka âyet-i kerîmelerde:

“O gün gökyüzü beyaz bulutlar hâlinde yarılacak ve her taraftan melekler birbiri ardınca yeryüzüne indirilecektir.” (Furkân 25/25)

“Gök yarılıp parçalanır; bundan böyle o gün böylece kuvvetsiz ve çürük ışık halkası kazanç.” (Hâkka 69/16)

“Gökyüzü açılır, kapı kapı olur.” (Nebe’ 78/19) buyrulur.

❂    اَلإنْتِثَارُ (intisâr), bir şeyin dağılıp etrafa saçılması demektir. Anlaşılan o gün, gök cisimleri arasındaki çekim kanunu bozulacak, bu ilâhî kanun ile birbirine alt olan yıldızlar yörüngelerinden çıkıp uzaya dağılacak, birbirlerine çarpıp parçalanacaktır.

❂    اَلتَّفْج۪يرُ (tefcîr), fışkırtmak, püskürtmek demektir. O gün, Tekvîr sûresi 6. âyetten anlaşıldığına kadar denizler ateşlenip kaynatılacak, kuvvetli sıcaktan kaynayan sular fışkırıp taşacaktır. Yoksa denizler arasındaki engeller, dağlar kaldırılarak denizlerin suları birbirine karışacak, bir tek deniz halini alacaktır.

❂    Kabirler deşilip, içlerindekiler dışarı çıkarılacak. Bu ifade, ölülerin diriltilip kabirlerinden kalkmasını bildirir.

İşte bu korkunç hâdiselerin eğilim ettiği o günde insan, dünyada ne yapıp âhirete gönderdiğini, neyi ihmalkârlık edip geride bıraktığını, hâsılı hata ve sevaplarını, iyilik ve kötülüklerini muhakkak bilir, anlar. Ama menfaat verecek olan gerçeği orada anlamak yok, Kur’an’ın ikazlarına kulak vererek bunu dünyada iken anlamaktır. bu vesileyle insanı kaldırmak için buyruluyor oysa:

İnfitâr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnfitâr Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/infitar-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html