İnfitâr Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? İnfitâr Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnfitâr Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

اَلَّذ۪ي خَلَقَكَ فَسَوّٰيكَ فَعَدَلَكَۙ

İnfitâr Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

O Rabbin oysa seni yarattı, bütün azalarınla birlikte vücud sistemini düzenledi, sana ölçülü ve dengeli bir biçim verdi.

İnfitâr Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

İnsanın yaratılışında Yüce Allah’ın Rabliğinin ve kerem sahibi oluşunun tezahürleri, ölümsüz kudret eserleri bulunmaktadır. O Rab ilk olarak insanı yaratmıştır. Burada “yaratma”; insan bedenini ve uzuvlarını düzgünleştirme, ölçülü yapma, şekil verme ve parçalarını birleştirip bir araya getirmeden önceki “var kılmak” mânasındadır. Her türlü nimetin oysa kendisiyle bir mâna kazandığı “var olma” nimeti, ilâhî lutuf ve keremin birincisidir. Sonra “tesviye” gelmektedir. İnsanın “tesviye edilmesi”; onun cisim ve uzuvlarının sürükleyici bir şekilde yerli yerine yerleştirilmesi demektir. Dolayısıyla Allah Teâlâ, “Seni aslen topraktan, sonra bir nutfeden yaratan, daha sonra da seni eli yüzü sürükleyici bir adam hâline getiren Allah’ı inkâr mı ediyorsun?” (Kehf 18/37) âyetinde buyrulduğu ve daha bir fazla âyette geçtiği gibi insanın yaratılışını safhadan safhaya geçirerek ruh üflenecek şekilde insanlık seviyesine getirmiş; bedeni, uzuvlarını, kuvvetlerini düzenine koymuş, düzgünleştirmiş, bir uyum ve itidal vermiştir. Bu açıdan bakıldığında ayette geçen فَعَدَلَكَ (fe‘adelek) ifadesi şu mânalara gelebilir:

  Göz, kulak, el, etap gibi çift uzuvlarını düzenli ve dengelenmiş kıldı. Ayrıntıları anatomide bilindiği üzere vücudunu her yönden orantılı ve düzgün yaptı.

  Belini doğrultu, dikey ve dengeli kıldı, eğri kesin hayvanlar gibi yapmadı. Bu, beden ve uzuvların düzene konması ve insanın insan denilecek şekle getirilmesinden daha sonra gerçekleşecek bir safhadır. Zira çocukların yetişmesinde kolaylıkla görüleceği üzere insanın belini doğrultup da ayakta dikey ve doğru olarak yürüyebilmesi, ancak uzuvların tamamiyle düzene konmasından sonradan gerçekleşecek bir durumdur.

  Seni eksiklikten olgunluğa, uygunsuz şekilden yerinde olan şekle çevire çevire en hoş suret ve biçime getirdi.

  Sana itidal verdi.

İhtimal kapsamında olan bu mânaların hepsini şöylece değer biçmek mümkündür: “Allah seni en güzel şekle koyup en hoş biçimde dünyaya getirdi. Vücuduna ihsan ettiği bu benzersiz armoni ve dengeyle birlikte sana düşünme ve aklını kullanma yeteneğini verdi. Bu üstün vasıflarla seni canlı cansız bütün varlıklara etken kıldı. Hasılı seni bu âlemdeki diğer varlıkların ulaşamadığı bir olgunluk ve kemal derecesine yükseltti.”

Bu açıklamalardan daha sonra 8. âyet-i kerîmede bulunan رَكَّبَكَ (rakkebek) ifadesi ise şu mânaları ihtiva edebilir:

    Allah seni sayısız şekil be biçimlerden dilediği her hangi bir biçimde yaratıp şekil verdi. Bu mânaya göre “terkib”, “ahsen-i yıllık”i, yani insanın en hoş biçimde yaratmasını beyân etmektedir.

    Gelecek zaman mânasında olarak, Allah seni hangi biçimde dilerse öyle oluşturup şekil verir. Dilerse seni o güzel insan kılığından çıkarır da en çirkin suretlere tebdil eder, hatta aşağıların aşağısına yuvarlayabilir. Bu mânada ilâhî bir ikaz ve tehdit bulunmakta, dolayısıyla bahşedilen nimetlere şükretmenin zaruretine dikkat çekmektedir.

    Üçüncü mânaya tarafından, seni her hangi bir biçimde denkleştirdi. Yahut evirip çevirdi, dilediği gibi seni oluşturdu. Yoksa dilerse seni diğer bir biçimde de oluşturabilir. Bu şık, önceki iki mânanın ikisini de kapsar. “Sûret” kelimesi, ayrı çekicilik mertebelerinden herhangi birini; bazısında da güzellik ve çirkinlikte farklı ve öbür şekillerden herhangi birini açıklama edebilir. Dolayısıyla bu kelime; asıl, baba ve diğer akrabaya benzeyip benzememek, renk, uzunluk, kısalık, erkeklik, dişilik, sağlamlık, çürüklük, iyi veya kötü birey edinmek, zekilik ve ahmaklık gibi maddî ve manevî tüm suret ve vasıfları ihtiva etmektedir.

Tüm bunlara karşın:

İnfitâr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnfitâr Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/infitar-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html