İnfitâr Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? İnfitâr Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnfitâr Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

ف۪ٓي اَيِّ صُورَةٍ مَا شَٓاءَ رَكَّبَكَۜ

İnfitâr Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Seni her bakımdan dilediği en hoş ve en mükemel sûrette terkip etti.

İnfitâr Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

İnsanın yaratılışında Ulu Allah’ın Rabliğinin ve kerem sahibi oluşunun tezahürleri, ebedi kudret eserleri bulunmaktadır. O Rab ilk olarak insanı yaratmıştır. Burada “yaratma”; insan bedenini ve uzuvlarını düzgünleştirme, ölçülü yapma, şekillendirme ve parçalarını birleştirip bir araya getirmeden önceki “var kılmak” mânasındadır. Her türlü nimetin ancak kendisiyle bir mâna kazandığı “var olma” nimeti, ilâhî lutuf ve keremin birincisidir. Sonradan “tesviye” gelmektedir. İnsanın “tesviye edilmesi”; onun vücut ve uzuvlarının düzgün bir şekilde yerli yerine yerleştirilmesi demektir. Dolayısıyla Allah Teâlâ, “Seni aslen topraktan, daha sonra bir nutfeden yaratan, sonradan da seni eli yüzü düzgün bir adam hâline getiren Allah’ı inkâr mı ediyorsun?” (Kehf 18/37) âyetinde buyrulduğu ve daha bir çok âyette geçtiği gibi insanın yaratılışını safhadan safhaya geçirerek ruh üflenecek şekilde insanlık seviyesine getirmiş; bedeni, uzuvlarını, kuvvetlerini düzenine koymuş, düzgünleştirmiş, bir ahenk ve itidal vermiştir. Bu açıdan bakıldığında ayette geçen فَعَدَلَكَ (fe‘adelek) ifadesi şu mânalara gelebilir:

  Göz, kulak, el, ayak gibi çift uzuvlarını ahenkli ve dengeli kıldı. Ayrıntıları anatomide bilindiği üzere vücudunu her yönden orantılı ve akıcı yaptı.

  Belini doğrultu, düşey ve dengelenmiş kıldı, çarpık belli hayvanlar gibi yapmadı. Bu, vücut ve uzuvların düzene konması ve insanın insan denilecek şekle getirilmesinden sonradan gerçekleşecek bir safhadır. Zira çocukların yetişmesinde kolaylıkla görüleceği üzere insanın belini doğrultup da ayakta düşey ve doğru olarak yürüyebilmesi, ancak uzuvların tam olarak düzene konmasından sonradan gerçekleşecek bir durumdur.

  Seni eksiklikten olgunluğa, uygunsuz şekilden yerinde olan şekle çevire çevire en hoş suret ve biçime getirdi.

  Sana itidal verdi.

İhtimal zarfında olan bu mânaların hepsini şöylece değer biçmek mümkündür: “Allah seni en hoş şekle koyup en güzel biçimde dünyaya getirdi. Vücuduna ihsan ettiği bu eşsiz armoni ve dengeyle birlikte sana düşünme ve aklını yararlanma yeteneğini verdi. Bu üstün vasıflarla seni canlı cansız bütün varlıklara etken kıldı. Hasılı seni bu âlemdeki diğer varlıkların ulaşamadığı bir olgunluk ve kemal derecesine yükseltti.”

Bu açıklamalardan sonradan 8. âyet-i kerîmede bulunan رَكَّبَكَ (rakkebek) ifadesi ise şu mânaları ihtiva edebilir:

    Allah seni sayısız şekil be biçimlerden dilediği her hangi bir biçimde yaratıp şekil verdi. Bu mânaya tarafından “terkib”, “ahsen-i yıllık”i, yani insanın en güzel biçimde yaratmasını beyân etmektedir.

    Gelecek vakit mânasında olarak, Allah seni hangi biçimde dilerse öyle oluşturup şekil verir. Dilerse seni o güzel insan kılığından çıkarır da en çirkin suretlere tebdil eder, hatta aşağıların aşağısına yuvarlayabilir. Bu mânada ilâhî bir uyarı ve tehdit bulunmakta, dolayısıyla bahşedilen nimetlere şükretmenin zaruretine dikkat çekmektedir.

    Üçüncü mânaya göre, seni her hangi bir biçimde denkleştirdi. Yoksa evirip çevirdi, dilediği gibi seni oluşturdu. Yoksa dilerse seni diğer bir biçimde de oluşturabilir. Bu şık, önceki iki mânanın ikisini de kapsar. “Sûret” kelimesi, ayrı çekicilik mertebelerinden herhangi birini; bazısında da alımlılık ve çirkinlikte ayrı ve değişik şekillerden herhangi birini ifade edebilir. Dolayısıyla bu sözcük; asıl, baba ve diğer akrabaya benzeyip benzememek, renk, uzunluk, kısalık, erkeklik, dişilik, dayanıklılık, çürüklük, iyi veya kötü kişi edinmek, zekilik ve ahmaklık gibi maddî ve manevî bütün suret ve vasıfları ihtiva etmektedir.

Tüm bunlara karşın:

İnfitâr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnfitâr Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/infitar-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html