ABD'de yapılan araştırmaya tarafından insan beyninin meslek bölümü ve sosyalleşmesinin bir sonucu olarak yaklaşık 3 bin yıl önce küçüldüğünü gösterdi.

ABD’li araştırmacılar, 985 fosilleşmiş ve çağdaş insan beynini çözümleme ederek, 2.1 milyon yıl önce ve 1.5 milyon sene önce insan beyninde bir ebat artışı gözlemledi. Fakat takriben 3 bin yıl önce insan beynin boyutlarında bir küçülme tespit edildi.

Bu vakit zarfında antik ırk, bilginin paylaşıldığı veya bireylerin kayıtlı görevlerde bilirkişi olduğu sosyal çevreler oluşturmaya başladılar ve bu da beynin daha bereketli ışık halkası gelmesine ve boyutunun küçülmesine niçin oldu.

MODERN İNSAN BEYNİ DAHA DA KÜÇÜK OLABİLİR

Boston Üniversitesi araştırmacıları böylece, antik çağlarda yaşayan insanların bilgi depo etme için daha az beyin enerjisine gereklilik duyduğunu ve bunun sonucunda beyinlerinin küçüldüğünü düşündüklerini açıkladı.

Bilim insanları, bununla beraber bu durumun çağdaş insanın beyinlerinin, bilinmesi gereken her şeyi depolayan teknolojiler sebebiyle daha da ufak olabileceğini gösterdiğini söyledi.

KALABALIKLARIN BİLGELİĞİ

Frontiers in Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan çalışmanın müşterek yazarı Dr. James Traniello, “Bu düşüşün, bir grup insanın dünyadaki en akıllı kişiden daha akıllı olduğu fikri olan kolektif zekaya çoğalan güvenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu şart, genelde 'kalabalıkların bilgeliği' olarak adlandırılır” diye konuştu.

öte yandan, bu son düşüşe karşın, insan beyni son 6 milyon yılda adeta dört kat büyüdü. Ancak insan beyinlerinin hacminin son Buzul Çağı'nın sonundan bu yana azaldığı düşünülüyor.

İnsanın erken evrimi ve teknolojik gelişmeler

Bilim insanları beyindeki değişikliklerin nedenini ortaya dahil etmemek için, bir değişim noktası analizi kullandı ve milyonlarca yıl önce meydana gelen boyut artışlarının insanın erken evrimi ve teknolojik gelişmelerle aynı zamana denk geldiğini buldular.

Dartmouth Koleji'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Jeremy DeSilva, “Günümüzde insanlarla ilgili şaşılacak bir hakiki, beyinlerimizin Pleistosen atalarımızın beyinlerine kıyasla daha küçük olmasıdır. Beyinlerimizin niçin küçüldüğü, antropologlar için büyük bir gizem olmuştur” dedi.

KARINCALARLA KARŞILAŞTIRMA YAPILDI

ÜSTELIK, bu büyük gizemi çözmek için araştırmacılar, insan beyni evriminin tarihsel modellerini çözümleme etti ve bulgularını karınca toplumlarında bilinenlerle karşılaştırarak geniş iç görüler sundu.

Traniello, “Bir biyoloji ile ilgili insanbilim uzmanı, bir davranışsal ekolojist ve evrimsel nörobiyolog, beyin evrimi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. İnsanlar ve karıncalar üzerinde yapılan köprü araştırmalarının doğada neyin olası olduğunu belirlemeye muavin olabileceğini keşfettiler” açıklamasını yaptı.

Peşinde, alıştırma zarfında dokumacı karıncalar, Oecophylla dokumacı karıncaları, Atta yaprak kesici karıncaları ve Formica gibi yaygın bahçe karınca ailelerindeki emekçi karıncaların beyin büyüklüğü, yapısı ve enerji kullanımı incelendi.

Traniello, “Karınca ve insan toplumları çok farklıdır ve sosyal evrimde farklı yollar izlemiştir. aynı zamanda karıncalar, kendi besinlerinin üretimi (tarım) kadar, grup kararı alma ve iş bölümü gibi sosyal yaşamın kayda değer yönlerini de insanlarla paylaşırlar. Bu benzerlikler, insan beyninin büyüklüğündeki değişiklikleri etkileyebilecek faktörler hakkında bizi geniş ölçüde bilgilendirebilir” dedi.

neticede, araştırmacılar, daha küçük beyinlerin daha az enerji kullandığını ve antik insanların 3 bin yıl önce data paylaşmaya başladıkları için, beyinlerinin bir sürü bilgiyi depolamak için daha eksik enerjiye gereklilik duyduğunu ve dolayısıyla boyutlarının küçüldüğünü açıkladı.

Kaynak: NTV

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insan-beyni-3-bin-yil-oncesine-gore-kuculdu.html