İnsan Suresi 23. ayeti ne anlatıyor? İnsan Suresi 23. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnsan Suresi 23. Ayetinin Arapçası:

اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْاٰنَ تَنْز۪يلًاۚ

İnsan Suresi 23. Ayetinin Meali (Anlamı):

Şüphesiz biz Kur’lahza’ı sana parça parça indiriyoruz.

İnsan Suresi 23. Ayetinin Tefsiri:

Kur’ân-ı Kerîm, müşriklerin bahis ettikleri gibi bir beşer sözü yok, Allah’ın indirdiği ilâhî bir kelamdır. Mü’minler kolaylıkla okuyabilsinler, öğrenebilsinler ve yaşayabilsinler diye onu Peygamberimiz (s.a.s.)’in kalbine parça parça inzal buyurmuştur. O, iş olsun diye değil, insanlığa içten yolu göstermek için gelmiştir. Dolayısıyla onun bir kısım tâlimatları vardır ve başarılı edebilmek için o talimatlara uymak gerekir. Bunların başında, Allah’ın emirlerini tutup, kulluk vazifelerimizi yerine getirdikten sonradan Rabbimizin vereceği hükmü, meydana getireceği neticeyi sabırla beklemek kazanç. Çünkü telaş etmek bir menfaat vermez.

Kur’lahza’ın ikinci tâlimatı, hiçbir günahkâra veya nankör kâfire itaat etmemek, boyun bükmemektir. Çünkü onların, ara sıra Allah’ın muradına tutarsız talepleri olmaktadır. Nitekim müşrikler, Peygamberimiz (s.a.s.)’den kurulu düzenlerini sarsan tebliğ davasından vazgeçmesini istemişler; böyle yaptığı takdirde kendisine mülk, mal, makam, şeref gibi maddî-manevî karşılıklar va’detmişlerdi. Efendimiz (s.a.s.) ise bunların hepsini reddetmiş, güneşi sağ, ayı sol eline koysalar bile şüphesiz dâvasını bırakmayacağını söylemişti.

Kur’lahza’ın üçüncü tâlimatı, gece gündüz Allah’a ibâdete, O’nu zikir ve tesbihe devam etmektir:

İnsan Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnsan Suresi 23. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insan-suresi-23-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html