İnsan Suresi 25. ayeti ne anlatıyor? İnsan Suresi 25. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnsan Suresi 25. Ayetinin Arapçası:

وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ بُكْرَةً وَاَص۪يلًاۚ

İnsan Suresi 25. Ayetinin Meali (Anlamı):

Sabah akşam Rabbinin ismini lahza.

İnsan Suresi 25. Ayetinin Tefsiri:

Şunu hatırdan çıkarmamak gerekir oysa ibâdet, zikir ve tesbih kulun Allah’a olan bağlılığını artırır. Onun irade ve azmini daha da kuvvetlendirir Din düşmanlarının saldırılarına aleyhinde sabır ve metanet gücü verir. Burada beş süre namaza ve teheccüd namazına işaret olduğu belirtilir. Şöyle ki: “Rabbinin ismini zikir”den gaye, namaz kılmaktır. بُكْرَةٌ (bükra), sabahleyin ve sabahtan öğlene dek olan süre demek olup bununla “sabah namazı”na göze çarpan olunur. اَص۪يلٌ (asîl), öğleden akşama dek olan vakittir. Bununla “öğlen ve ikindi namazlarına” göze çarpan edilir. “Gecenin bir kısmında secde etmek”cilt niyet, akşam ve yatsı namazlarıdır. Gecenin uzun bir bölümünde yapılması istenen tesbih ise, teheccüd namazıdır. Diğer tesbihat, zikir ve istiğfar da buna dâhildir.

Hâsılı Allah Teâlâ’yı dil ve yürek ile sürekli anmaya ve O’nu hiç hatırdan çıkarmamaya hedeflemek gerekir.

Bu konuda Hz. Ömer’in şu hâli ne güzel bir örnektir:

Ömer (r.a.) için uyuyacağı bir süre yoktu. Yani uyuması için emin bir vakti… Bu yüzden ayakta iken uyuklar gibi olurdu. Kendisine:

“- Neden uyumuyorsun?” diye sordular. Şöyle yanıt verdi:

“- Nasıl uyuyabilirim fakat? Gündüz uyuyacak olsam, insanların işleri kalır. Gece uyuyacak olsam, Rabbimden alacağım nasibi alamam.” (el-Hadâiku’l-Verdiyye, s. 205)

Zâlimlerin ve kâfirlerin, Kur’an’ın bu tâlimatlarına aleyhinde çıkmalarının sebebine gelince:

İnsan Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnsan Suresi 25. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insan-suresi-25-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html