Hadiste Allah (c.c) kimlere acıma etmeyeceği söylüyor? Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Cerîr İbni Abdullah  radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İnsanlara acınacak şey göstermeyen kimseye Allah da merhamet etmez.”

Buhârî, Edeb 18, Tevhîd 2; Müslim, Fezâil 66. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 16, Zühd 48

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadis, öncekilerden daha şümullü olup, bütün insan cinsini içine alır. Yani, mü’min olsun, kâfir olsun bütün insanlara karşısında adil olmak ve merhamet duygusal içinde faydalanmak, dinimizin esas prensipleri arasında yer alır. Çünkü insan, Allah Teâlâ’nın en mükemmel ve en üstün yarattığı varlıktır. Allah’a iman etmekle yücelir, küfürde kalmakla kıymetini kaybeder. Fakat gerçi insanca muamele görmesi gerekir. İşte bu insanca muamele, müslümanda var olan merhamet ve şefkat duygusuyla sağlanır. Müslüman, hiç kimseye karşısında kin, nefret edilen şey ve düşmanlık duygularıyla doymuş olmaz. Herkese karşısında adâletle muamele eder ve haksızlıktan uzaktan durur. Onu bu davranışa sevkeden imanı ve bu imanın kendisine kazandırdığı değerlerdir. İslâm’ın evrensel mesajını, insanlığa ulaştırırken en öncelikle gelen vasfımız bu üstün değerlere sahip oluşumuzdur. Rahmet ya da acıma kelimesinin ifade ettiği mâna, tüm canlıları kapsayıcı bir niteliğe sahiptir. Bunun gereğini yerine getirmeyerek, insanlara merhametli davranmayanlara, Allah da kıyamet gününde, merhamete en çok ihtiyaç duyulan günde acıma etmeyecektir. O halde, bu hadis bizi âlemşümul bir merhamete teşvik etmektedir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler İnsanlara yufka yürekli davranmak, müslümanlığın esas prensiplerindendir. Allah, müslümanları merhametli olmaya teşvik eder. Dünyada, insanlara yufka yürekli davranmayanlara, Allah da kıyamet gününde merhamet etmeyecektir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Peygamber Efendimiz'den Acıma Örnekleri

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insanlara-merhamet-gostermeyen-kimseye-allah-da-merhamet-etmez-hadisi.html