Selamı ilk veren olmanın sevabı ve fazileti nedir? Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Ümâme Suday İbni Aclân el-Bâhilî  radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İnsanların Allah katında en makbul olanları, selâma birincil başlayanlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb 133)

Tirmizî’nin Ebû Ümâme radıyallahu anh’den rivayetine kadar bir adam:

– Yâ Resûlallah! İki birey birbirleriyle karşılaşınca onlardan hangisi daha önce selâm verir? diye sordu. Peygamber Efendimiz de:

– “Allah Teâlâ’ya daha yakın olan” buyurdu. (Tirmizî, İsti’zân 6)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadisimiz yukarıda 857 numara ile de geçmişti. Selâm, daha önce de sinyâl edildiği gibi, Allah Teâlâ’nın hoş isimlerindendir. Bir mü’min kardeşine öncelikle selâm veren kişi, bununla birlikte Allah’ın bir hoş adını anmış, yani O’nu zikretmiş olur. Dinimiz, bize uğurlu işlerde acele etmemizi öğütler. Şanslı bir işe ilk başlayan almak, iyi bir çığır açmak da özendirilir. Selâm, dinimizin siklet verdiği hayırlı ve faziletli davranışlardan biridir. Bu sebeple birbiriyle karşılaşan iki kişiden daha üstün sayılanı ve Allah’a daha yakın olanı hayırda öne geçendir. bundan başka aralarında birtakım dargınlık ve kırgınlık, hata ve hata varsa, selâma ilk başlayan bunları af büyüklüğünü de göstermiş olur. Bu sayılan birkaç sebepten nedeniyle selâm vermeye birincil başlayan olmak erdemli kabul edilmiştir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Selâm, Allah’ın hoş isimlerinden biridir. Bir din kardeşine selâm veren birey Allah’ı da anmış olur. Bahtı Açık işlerde acele etmek gerekir. Selâm saptamak de şanslı işlerden biridir. Selâm vermeye ilk başlayan Allah katında daha makbul ve O’na daha yakındır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insanlarin-yuce-allah-katinda-en-hayirlisi-once-selam-verenlerdir-hadisi.html