İnşikak Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? İnşikak Suresi 16. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnşikak Suresi 16. Ayetinin Arapçası:

فَلَٓا اُقْسِمُ بِالشَّفَقِۙ

İnşikak Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ant ederim akşamın alaca karanlığına,

İnşikak Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:

Allah Teâlâ burada şafağa, gece ve içindekilere, dolunay halindeki avuç içi yemin eder. Şafak, güneş battıktan sonra ufuktaki kızıllığın adıdır. Bu kelimenin gündüz mânası da vardır. “Gecenin içindekiler”den maksat, “karanlık, gecede yapılan iyi veya kötü tüm işler, gecede meydana gelen olaylar”dır.

Şafak, gece ve dolunay, bu üç sözcük aydınlıkla karanlığın bir arada bulunduğu zamanları ve kolay veya şiddet, iyi veya fena dağıtılmış halleri ifade eder. Bunlara ant edilerek, insanların gerek dünya hayatında gerekse kıyamet gününde çoğu değişimler geçirecekleri, halden ışık halkası geçecekleri vurgulanır. Görüldüğü gibi üzerine ant edilen varlık ve olaylarla insanın geçireceği metamorfoz aralarında sağlam bir iletişim bulunmaktadır.

İnsanların tabakadan tabakaya binmesi, halden ayla geçmesi hakkında şu izahlar yapılabilir:

Öncelikle insanın topraktan başlayıp devam eden yaratılışı katman katman, yani safha safhadır: Toprak, balçık, çamurdan bir öz, menî, nutfe, alaka, mudğa, kemik, et, ruhun üflenmesi, şekilsizlikten güzel bir şekle bürünüş ve öbür mükemmelikte bir yaratılış, bebeklik, çocukluk, erginlik, gençlik, olgunluk, ihtiyarlık ve ölüm. (bk. Hac 22/5; Mü’minûn 23 12-14; Rûm 30/54; Mü’min 40/67) Dolayısıyla o defalarca gelişim ve başkalaşım halindedir. Bir an bile benzer kararda durmamaktadır. Vefat sonrası hayatı da böyledir. Kabir hayatı, dirilme, he­sap, suç oluşturan, cennet ya da cehennem. Orada da tekâmül yani cennette hoşgörü ve zevklerin derinleşmesi, nimetlerin daha da güzelleşmesi, Allah’a yakınlaşmanın artması ya da tedenni yani cehenemde azabın gün geçtikçe daha acı ve çekilmez ayla gelmesi devam eder. Mamafîh âyette insanlığın tarih baştan başa geçirdiği medenî, kültürel, siyasî farklılaşmalara ve değişik safhalara da bir dikkat çekici bulunduğu söylenebilir. Bütün bunları yapan üstün kudret, kuşkusuz Cenâb-ı Hakk’ın kudretidir. Dolayısıyla keza üstüne ant edilen varlık ve olaylar, hem de insanın fert ve toplum olarak maddeten ve mânen geçirdiği safhalar, öldükten daha sonra dirilmenin olabileceğini ispatlayan açık delillerdir.

Durum bu kadar açık ve apaçık olduğu halde, hâla bir kısım insanlar âhirete inanmamakta direnmektedirler:

İnşikak Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnşikak Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insikak-suresi-16-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html