İnşirâh Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? İnşirâh Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnşirâh Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۜ

İnşirâh Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

Evet, her zorlukla beraber elbet bir huzur vardır.

İnşirâh Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

Her zorlukla beraber şüphesiz bir kolaylık bulunduğu iki defa tekitle vurgulanır. Bu ilâhî müjde, zorluklara göğüs germe, sabretme ve tahammül bakış açısından mü’min gönülleri avunma, çaba, aşk ve muhabbetle doldurur. Nitekim bu âyetlerin indiği zamanda Allah Resûlü (s.a.s.) ve beraberindeki bir avuç sahabî, müşriklerin bin bir türlü eziyet, zulüm ve baskıları aşağıda ıstırap çekiyorlardı. Bu hal hem Efendimiz (s.a.s.)’i ayrıca de müminleri üzüyordu. Ulu Allah bu müjde ile onlara, şu anda öyle çok sıkıntılarla ve zorluklarla karşılaşsalar da sonunda İslâm davasının başarıya ulaşacağını, bu zorlukların ardındaki kolaylıkların geleceğini müjdelemektedir.

Bu sûre nâzil olunca Resûlullah (s.a.s.), her zorluğun yanında mutlaka bir kolaylığın da bulunacağının iki kere zikredilmesinden hareketle, mü’minlere: “Müjdeler olsun! Size refah geldi; artık bir güçlük iki kolaylığa asla galip gelemez!” buyurmuş­tur. (Muvatta, Cihad 6)

Efendimiz (s.a.s.)’in bu müjdesini şâir şu beyitleriyle ne hoş terennüm eder:

اِذَا ضَاقَ بِكض الأمْرُ  تَفَكَّرْ ف۪ي اَلَمْ نَشْرَحْ

فَعُسْرُ بَيْنَ يُسْرَيْنِ   اِذَا تَفَكَّرْتَ تَفْرَحْ

“Zorlukların ve sıkıntıların içinde boğulduğun süre İnşirâh sûresi üstünde derin derin tefekkür et. Çünkü orada «bir zorlukla beraber iki kolaylığın olduğu” müjdelenmektedir. Bunu düşünüp anladığın süre ferahlarsın.”

Bu mânevî ve ruhî gerçekleri dikkate alıp:

İnşirâh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnşirâh Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insirah-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html