İnşirâh Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? İnşirâh Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İnşirâh Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ

İnşirâh Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Dua ve niyazla sadece Rabbine yönelip yalvar!

İnşirâh Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

İnsan ömrü o kadar kısa ve âhiret hayatı için öyle mühimdir ki, onun bir saniyesini bile boşuna geçirmek düşünce kârı değildir. Zira bir insanın hiçbir şey yapmadan gereksizce oturması yoksa lüzum dünyevî olsun lüzum uhrevî olsun hayrına olmayan gereksiz bir işle meşgul olması, onun düşüncesinin bozukluğuna, aklının kıtlığına ve derin bir gaflet içinde bulunduğuna işarettir. Nitekim âyet-i kerîmede, “Kurtuluşa erecek o mü’minler, her türlü abes laf ve yararsız işlerden yüz çevirirler” (Mü’minûn 23/3) buyrulur. Bu sebeple hayatın her ânını, her dakika ve saatini Allah Teâlâ’nın râzı olacağı ibâdet, taat, hizmet, cihad ve tebliğle yüklenmek gerekir. Mesela farz bittiyse nâfileye, namaz bittiyse duaya, dua bittiyse Kur’an kıraatine, o bittiyse zikre ve tefekküre devretmek; o bittiyse menfaat verecek bir diğer mühim işe, o bitince de bir başka önemli işe sarılmak lazımdır. Bu Nedenle ibâdetin ve hayırlı işlerin zorluklarına katlanınca, bunlara müjdelenen rahatlık da artarak devam edecektir. Ama gelen huzur tembelliğe sebep olmamalı, daha çok çalışmaya özendirme etmelidir. Nitekim bir şâirimiz de başarıya erişmek için usulüne uygun tarzda devamlı ve önemli çalışmanın gereğini ifade sadedinde şöyle der:

“Şem’-i ikbâlini târ eylemesün derse felek

Kişi yaktığı çerâğ üstüne pervâne gerek.” (Veysî)

“Bir insan, saadet ve ikbâlini saklamak istiyorsa, dâimâ işinin, eserinin başında kanımca bulunmalı, bir pervâne gibi onun etrafından ayrılmamalıdır.”

Dolayısıyla bu âyetlerle her anı, ölümsüz hayatta pişmanlık sebebi olmayacak, bilakis rızâ ve memnuniyet vesilesi olacak hayırlı niyet, laf, fiil ve amellerle değerlendirmek öğütlenir. Bu işleri yaparken de kulun Allah’tan gâfil olmaması, gönlünü hep O’na yöneltmesi, O’nun rızâsını ve muhabbetini araması ve ne istiyorsa O’ndan istemesi talep edilir. Çünkü kula destek edecek olan, başkası değil, sadece Allah’tır.

Duhâ ve İnşirâh sûreleri, özellikle Resûlullah (s.a.s.)’in Adalet katındaki şerefini bildirip bildiri ettiği İslâm’ın tüm dünyaya yayılacağını, dolayısıyla nimetten o nimeti bahşedene geçerek yalnız Allah’a yönelmek gerektiğini hatırlattı. Şimdi ise Resûlullah’ın halinden diğer bütün insanların durumuna ve mü’minleri bekleyen akıbetin de güzelliğine geçilerek bu iki sûrenin âdetâ bir bağlanışı edinmek ve Allah’ın mutlak hâkimiyetini tekitle O’nun hesap ve cezasının kuşkusuz gerçekleşeceği bildirmek üzere Tîn sûresi gelecektir: 

İnşirâh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İnşirâh Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/insirah-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html