Diyanet İşleri Başkanlığı göre hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi “İş ve Çalışma Ahlakı” başlığıyla yayınlandı.

“İş ve Çalışma Ahlakı” başlığıyla yayınlanan bu haftaki cuma hutbesinde, İslam’ın helal ve yasal yollardan rızık kazanmayı emrettiği; Allah rızası gözetilmeyen, helal-harama riayet edilmeyen, yalan, aldatma ve haksızlık içeren her türlü meslek ve ticareti ise yasakladığı belirtildi.

Hutbede iş ve ticaret hayatında işçi ve işverenlere düşen sorumluluklar olduğu ifade edildi. Müslümanlar olarak birbirmizin yargı ve hukukuna riayet etmemiz gerektiği vurgulandı.

İşte 13.05.2022 tarihli cuma hutbesi.

İŞ VE ÇALIŞMA AHLAKI

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam, helal ve yasal yollardan rızık kazanmayı emreder. Bu uğurda gösterilen çabayı, harcanan emeği, dökülen alın terini mukaddes görür. Allah rızası gözetilmeyen, helal-haram çizgisine riayet edilmeyen, yalan, kandırma ve adaletsizlik taşıyan her türlü meslek ve ticareti ise yasaklar.

Aziz Müminler!

Her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da bir etik vardır. İslam’ın iş ve ticaret ahlakının temeli doğruluktur, dürüstlüktür. Helal-haram duyarlılığıdır. Emeğe ve alın terine saygıdır. İnsan haysiyetini ve kamu hukukunu gözetmek, can güvenliğini tehlikeye atmamaktır.

Değerli Müslümanlar!

Kimimiz emekçi kimimiz patron, kimimiz çiftlik sahibi kimimiz tüccar; her birimiz emek ve fedakârlıkla dokunuyoruz birbirimizin hayatına. Hangi görevde olursak olalım İslam’ın meslek ve ticaret ahlakını kuşanma sorumluluğumuz vardır. İş ve ticaret hayatında işverene düşen, huzurlu bir çalışma ortamı sağlamaktır. Resûlullah (s.a.s)’in  أَعْطُوا الأَجِيرَ أَجْرَهُ قَبْلَ أَنْ يَجِفَّ عَرَقُهُ “Çalışana ücretini, alın teri kurumadan önce veriniz.”1 buyruğunca emeğin karşılığını tastamam ödemektir. Çalışanlarla kardeşçe, insaflı, sıcak ve samimi bir ilişki kurmaktır. İbadet ve dinlenme gibi ihtiyaçları için zorunlu imkânları sunmaktır. Çalışanlarının sağlığını ve hayatını gözetmek, meslek güvenliğine karşın tüm tedbirleri almaktır.

Kıymetli Müminler!

İş ve ticaret hayatının işçiye ve memura yüklediği sorumluluklar da vardır. İşçi ve memur, Peygamberimiz (s.a.s)’in tavsiyesine uygun şekilde işini sağlam ve hoş yapar. Verimli ve nitelikli meslek üretir. Çalıştığı yeri, eşya ve malzemeleri kendi malı gibi korur. İş güvenliği ile ilgili kurallara özenle riayet eder. Kendisinin ve egzersiz arkadaşlarının hayatını tehlikeye atmaz.

Aziz Müslümanlar!

Geliniz, alıştırma hayatımızda Din-i Mübin-i İslam’ın hayat veren ilkelerine sımsıkı sarılalım. İşimizin ve ticaretimizin hakkını verelim; helal lokma uğrunda alın teri dökelim. Egzersiz ve helal kazançla hayatımıza bolluk ve rahatlık katalım. İş ve ticaret ahlakına riayet edenlerin hem nafakalarını helal yoldan tedarik edeceğini hem de Rabbimizin rızasına nail olacağını unutmayalım.

Sözlerimi, hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimelerin meâliyle bitiriyorum: “İnsan için oysa çalışmasının karşılığı vardır. Çabası görülecek ve çalışmasının karşılığı kendisine mutlaka verilecektir.”2

Dipnotlar:

1 İbn Mâce, Rühûn, 4. 2 Necm 53/39-41.

Kaynak: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/is-ve-calisma-ahlaki.html