İslâm dini şarkı ve türkü bildirmek veya bunları dinlemek konusunda nasıl bir ölçü getirmiştir? Açık bir yasaklama var mıdır? Yoksa «zarar» durumuna tarafından mi ele alınmıştır?

Hz. Peygamber bir takım bayram günlerinde veya nikah cemiyetlerinde genç cariyelerin kendi aralarında söyledikleri şarkılara müsade vermiştir. Hz. Âişe’nin bir düğün cemiyetinden dönüşünde «şarkıcı cariye ne demeliydi?» sorusuna Allâh’ın elçisi şöyle cevap vermiştir: «Size geldik, size geldik, Allah bize de size de yaşam versin. Kızıl altın olmasaydı, bâdiyenize kervanlar konaklamazdı. Sarı buğday olmasaydı, bakireleriniz gelişmezdi.»1

İSLAM’DA ŞİİR VE ŞARKI CAİZ MİDİR?

İslâm’da şiir ile şarkı aynı nitelikte görülmüştür. Eğer bunlar şehveti tahrik edip meşrû olmayan şeylere sevk eder ya da bir zâlimi veya belirtilen bir kadını över ve müstehcen ifadeler taşırsa bunların söylenmesi de dinlenmesi de caiz olmaz. Bu konuda İbn Âbidin (ö. 1252/1836) şöyle demiştir: «Haram olan şarkı (teganni) bir erkeğin ya da bir kadının coşku uyandıran niteliklerini anlatan şarkı türü sözcüklerle, Müslüman veya zimmîyi (ehl-i kitaptan olan tabea) hicveden sözlerdir»2.

Neticede mü’minin fazla özel günlerde karşılaştığı nezih şarkı dışında günlük hayatta meşrû sözcükleri taşısa bile uzun zaman şarkı - türkü dinlemeye vakti yoktur. Kur’ân okuma, ilahî, kaside vb. yanına yüce Allâh’ı zikir ve teşbih ona yeterlidir. Âyette; «Dikkat et, kalbler fakat Allâh’ın zikri ile rahat bulur.»3 buyurulmuştur.

Dipnotlar:

1. İbn Mâce, Nikâh, 21; a.b. Hanbel, IV, 78. 2. İbn Âbidin, Reddü’l-Muhtar, V, 305; İbnü’l-Hümâm, age, VI, 35, 36. 3. Ra’d, 13/28.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/islamda-sarki-soylemek-ve-dinlemek-caiz-midir.html