İslâm için fedakârlık nasıl olur? İslam tarihinden ibretli bir fedakârlık örneği.

Muhterem Üstaz Hazretlerinin ne zaman ziyaretlerine kabul olunsam en hüzünlü, üzüntülü zamanlarımda bile, büyük ferahlık içinde ayrılırdım. O gönüllere aşk veren o ilahi nazarlarının ve nasihatlarının tesirini tarif etmekten acizim. Yine bir gün huzurlarında idim. Bir yıllık yaprağını elime verdiler, okuttular ve “sende kalsın!” buyurdular.

İSLÂM İÇİN FEDAKÂRLIK NASIL OLUR?

Amr İbn-i Hâris’in kızı ünlü şaire Hansa fazla güzel mertlik şiirleri söylerdi. Fakat İslâmiyet’i kabul etmediğinden bir dava uğruna gelen belaya, felakete sabır edemezdi. Bu yüzden öldürülen kardeşleri için yazdığı şiirlerinde şöyle diyordu.

“Eğer etrafımda benim gibi yakınlarının ölümünden nedeniyle ağlayanlar olmasaydı, bu ızdıraba daha pozitif dayanma edemeyerek, intihar.”

sonradan Müslüman olduğunda, dört oğlunu pat diye Kadisiye Muharebesi’ne gönderirken şöyle diyordu:

“Ya İslâm’ın zafer bayrağını Kadisiye’de dalgalandıracaksınız, yoksa da din uğruna cihad ederken şehit olduğunuzu duyacağım.”

Nitekim öyle de olmuştur. Hasta yatağında yatarken dört oğlunun şehâdet haberi getirilince:

“Yani ben derhal şehit anası mı oldum?” diye soruyor, evet diyorlar, dört şehit anası bitmiş soruyor:

“Zafer kimlerde?”

Başarı Müslümanlarda, hemen Kadisiye’de İslâm’ın bayrağı dalgalanıyor. İslâm’ın bir zaferi için dört oğlum feda olsun diyen Hansa Hatun ellerini açarak şöyle yalvarıyor:

“Ya Rabbi! Bana itimat ettiğin dört kahramanı yine senin dinin uğruna feda etmiş bulunuyorum. Bundan Böyle beni şehit anaları defterine kayd Benim için şehit anası olmak kâfi bir ikramdır. Bunu benden esirgeme!”

Her ne zaman Hansa Hatun’dan söz edilse Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz onun için:

“Misal İslâm kadını” buyururlardı.

Hansa Hatun’un İslâmiyetten evvel ne dek tedirgin hali vardı. Kardeşinin ölümüne dayanamayıp intihar etmeyi bile düşünüyor.

Halbuki İslâmiyet ile şereflendikten daha sonra, gönül gözü açılıyor, tüm sevgisi, tüm varlıkların yegâne sahibine intikal ediyor, sadrı mânen genişlediği için huzur hâli tecellî ediyor, dört oğlunun şehit olduğuna sabrediyor, şehitliğin onurlu bir netice olduğunu bildiği için üzülmekte ifrata gitmiyor. Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri’nden, kendisini de şehit analığına kabul etmesi istirhamında bulunuyor.

Kaynak: Sâdık Dânâ, İslam Kahramanları 1, Erkam Yayınları

İNSANLAR İÇİN NE DEĞIN İYİLİK VE FEDAKARLIK YAPILMALIDIR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/islam-icin-fedakarlik-nasil-olur.html