Peygamber Efendimizin cennetteki komşusu: Nesibe binti Kab’ın (r.a.) İslam uğrundaki kahramanlıkları.

Uhud harbindeki hali şöyle anlatır:

Uhud Harbi’nde elimdeki kap ile Müslüman gazilere su veriyordum. Fakat, bir ara harbin şekli değişti. Düşman askeri, Müslümanların arasına değin gelmişti. Hemen su dağıtma işini bıraktım. Elime bir kılıç aldım. Ve düşmanın arasına daldım, pek şiddetli bir gün idi ancak tam onüç yerimden yaralanmıştım. Aldığım bu yaralardan birisinin tedavisi, bütün bir sene sürdü.

HAZRET-İ NESİBE

Nesîbe Hâtûn, Mekke’ye gidip, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e bey’beygir edenlerdendir.

Uhud Harbi’nde kocası ve iki oğlu ile beraber bulunup bahadırlığını yar ve ağyara beğendirdi. Ve nice bahadır erleri utandırdı. Hatta Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz üstüne atak eden fedailerden bir süvarinin ayağını kılıç ile kalemvâri ayırdı. Ve atından düşürüp öldürdü. Kendisi de bir kaç yerinden yaralanıp, kanlar akar iken bîpervâ kocasını ve oğullarını cenge özendirme ve teşci eylerdi.

Düşman her ne taraftan Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in üstüne saldırı etse, hemencecik kocası ve oğulları ile yetişip müdafaa ederdi. Bu fedakârane hizmeti üzerine Rasûlği Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:

“Ya Rab! Bunları bana cennetde refik eyle” diye dua buyurdu.

Bu sırada mel’un İbn-i Kamie ”Bana gösteriniz! Ya o ya ben” diyerek Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz üstüne saldırı ve hücum ettiğinde Nesîbe Hâtûn radıyallahu anha ona karşı çıktı. Üç kerre İbn-i Kamie’ye kılınç, çaldı. Fakat mel’un birbiri üzerine iki zırh giymiş olduğundan kestiremedi.

İbn Kamie ise kılıç ile Nesîbe Hatûn’un omuzunu yaraladı. Ve alemdâr-ı Nebevî olan Mus’ab bin Umeyr radıyallahu anh zırhını giydikde, Rasûl-i Ekrem’e benzediğinden, İbn-i Kamie onu Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem zannıyla vurup şehit eyledi.

Nesîbe Hatun radıyallahu anha, Uhud harbinden diğer Yemâme harblerine ve Müseylemetü’l Kezzâb’ın öldürüldüğü harblere de iştirak etmiş ve elini bu harpte kaybetmişti. (Uhud Harbi, M. Sami Ramazanoğlu)

Kaynak: Sâdık Dânâ, İslam Kahramanları 1, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/islamin-kadin-kahramani.html