İsrâ sûresi, 23-24. ayetlerde ne anlatılmaktadır? İsrâ sûresi, 23-24. ayetlerin meali ve tefsiri.

Cenab-ı Adalet şöyle buyuruyor:

“Rabbin şöyle emretti: Sadece Allah’a ibadet edeceksiniz. Anne ve babanıza iyi davranacaksınız. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara “of!” bile deme! Onları azar! Onlara saygıyla hitap et! Onlara acınacak şey ederek tevâzu kanadlarını aç da, “Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl şefkatle büyüttülerse, sen de onlara öyle merhamet et, de!” (İsrâ sûresi, 23-24)

İSRA SURESİ 23-24. AYET TEFSİRİ

Bir önceki konuda bu âyet-i kerîme yine geçmiş ve orada şöyle açıklanmıştı:

Birçok âyet-i kerîmede Allah’a ibadet emrinin hemen peşinden başlıca ve babaya itaatin gelmesi çok mânalıdır. Bunu şöyle iyi anlamak yerinde olur:

Sen yüzüne konan bir sineği bile kovamayacak dek güçsüzken, annen ile babanda, Allah’ın yetiştirip büyütme, acıma edip koruma sıfatları kendini gösterdi. Öyleyse sen başta Allah’ın birliğini kabul edecek, onun peşinden de başlıca ve babana iyilik ve itaat edeceksin. Onlar senin yanına yaşlanacak olursa, hoşuna gitmeyecek bir hareket yaptıklarında sakın onları azar; gönüllerini kırma! çok eskiden sen de hoşa gitmeyen işler yaptığında, annen ve baban seni hoşgörüyle karşılardı. Acilen onlar yaşlandı. Senin çocukluk günlerinde yaptıklarına aynı garip hareketler yapabilirler; geveze bulacağın sözler söyleyebilirler. Sen de onlara aynı şekilde anlama göster; şefkatli ve merhametli ol! Bununla da kalma, onlara merhamet etmesi, günahlarını bağışlaması için Cenâb-ı Hakk’a dua edip yalvar!

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/isra-suresi-23-24-ayetlerin-meali-ve-tefsiri.html