Mevlânâ Hazretleri ne hoş ifâde eder: “İster yavaş gitsin, ister acele edip koşsun, arayan şüphesiz aradığını bulur. Ey Adalet yoluna düşen birey, isteğine iki elinle sarıl! Çünkü özlem, iyi bir kılavuzdur.

Cenâb-ı Adalet buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim

“Bizim uğrumuzda çaba gösterip mücâhede edenlere şüphesiz (muvaffakıyet) yollarımızı gösteririz…” (Ankebût, 69)

Rasûlullah (tez) efendimiz buyurdular:

“İçinizde, benim Kur’ân’ın nüzûlü ve tebliği husûsunda gayret ve titizlik gösterdiğim gibi, onun tefsîr edilip anlaşılmasında da aynı tavrı sergileyecek kimseler vardır!” (Ahmed, III, 82)

İSTEĞİNE İKİ ELİNLE SARIL!

Mevlânâ Hazretleri, her hâlükârda Allah yolunda çaba kullanmak gerektiğini ne hoş ifâde eder:

“İster yavaş gitsin, ister acele edip koşsun, arayan elbette aradığını bulur. Ey Yargı yoluna düşen kişi, isteğine iki elinle sarıl! Çünkü özlem, iyi bir kılavuzdur. Topal da olsan, sakat da olsan, uyuklasan, hattâ kusurlu da olsan, yine O’nun yolunda ol, O’na içten sürün, O’nu, yâni Allâh’ı ara!

Allah yolunda sürüne sürüne çevgen önündeki bir top gibi O’na doğru koş! Bâzen söz söyleyerek, bâzen susarak, bâzen koklayarak her taraftan O Hakîkat Pâdişâhı’nın feyz kokusunu almaya çalış!”

Tekrar Hazret-i Mevlânâ, Allah yolunda olmanın ehemmiyetini ve faydasını şöyle ifâde eder:

“Uykun varsa bile Yargı yolunda uyu, yoldan kalma! Allah yolunda uyurken belki kâmil bir yolcu rastlar da, seni gafletten, uykudaki hayallerden kurtarır.”

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Faziletler Medeniyeti II, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/istegine-iki-elinle-saril.html