Kâfirûn Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Kâfirûn Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kâfirûn Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَلَٓا اَنْتُمْ عَابِدُونَ مَٓا اَعْبُدُۜ

Kâfirûn Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz.”

Kâfirûn Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Resûlullah (s.a.s.)’in kulluk ettiği ilâh, hiç kuşkusuz tek olan Allah Teâlâ’dır. Kâfirlerin taptığı mabudlar ise, Allah’ın dışarıya O’na müşterek koştukları ve bir şekilde kendilerine ibâdet edip yalvardıkları ister taştan ister ağaçtan yapılmış olsun dağıtılmış putlar, melekler, cinler, nebîler, ölmüş insanların ruhları, güneş, ay, yıldız, hayvanlar, ağaçlar, nehirler, hayalî tanrılar ve tanrıçalar olabilir. Aslında onlar Allah’ı da biliyor ve O’na da ibâdet ediyor, O’na da yalvarıyorlardı. Fakat bu şirkle girift bir ibâdet olduğu için, makbul bir ibâdet değildi. Terk edilmesi gereken bir durumdu. Çünkü tevhide inanan insanın, yalnızca Allah’a tapması ve O’nun dışındaki tüm sahte ilâhları bırakması gerekir. Dolayısıyla “Ben sizin taptıklarınıza tapmam” ifadesi içinde şüphesiz “Allah Teâlâ”yı istisnâ etmek lazımdır.

Bu âyet-i kerîmeleri birlikte değerlendirdiğimiz zaman şöyle bir mâna anlamaktayız:

Resûlullah (s.a.s.), Yüce Allah’ın emriyle kâfirlere, üst üste tekitlerle ne şimdi ne de gelecekte kuşkusuz putlara tapmayacağını, yaşadığı sürece böyle bir şeyin kendisinden katiyen sadır olmayacağını duyuru eder. Ayrıca ibâdet ettikleri ilâhın, ayrıca de ibâdet etme şekillerinin, katiyen uzlaşmayacak biçimde birbirinden iyice öbür olduğunu bildirir. Bu Nedenle kâfirlerin “belki anlaşma olur, biz de gönül huzuruyla putperestliğimize devam ederiz” şeklindeki heveslerini kursaklarında bırakır. Peygamberimiz (s.a.s.), uzlaşmayı ayrıntılarıyla reddettiği gibi, onları da İslâm’a ağırlama etmekle birlikte, Allah’a tapıp tapmamakta kendi tercihlerine bırakmıştır. İsteyen inanır Allah’a kulluk eder; isteyen küfründe devam eder. Âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“ De ama: «Hakiki, Rabbinizden gelmiştir. Bundan Böyle dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin...»  (Kehf 18/29)

Zaten bir sonraki âyet bu genel kaideyi beyân etmektedir:

Kâfirûn Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kâfirûn Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kafirun-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html