Kâria Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Kâria Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kâria Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الْقَارِعَةُۜ

Kâria Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rasûlüm! Çarpacak ve sarsacak o felâketin ne olduğunu bilir misin?

Kâria Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Kıyâmetin bir ismi اَلْقَارِعَةُ (Kāria)dır. Kâria, şiddetle çarpan, çarpmasıyla kulakları patlatan, kalpleri sarsan dehşetli bir hâdise demektir. Âniden gelip başlara çarpan büyük belâ ve felâketlere de kâria denilir. (bk. Ra‘d 13/31) Kıyâmet dehşet verici halleriyle kulakları çatlattığı, kalplere harikulade bir dehşet saldığı ve o gün suçlular cezalandırıldığı için bu isimle anılmıştır.

اَلْفَرَاشُ (ferâş), geceleri ışık veya ateşin çevresinde toplanan, kendilerini ateşe atıp yanan kelebekler demektir. İşte o gün pek dehşetli bir gündür fakat, insanlar korkudan etrafa yayılmış kelebekler gibi olurlar. Bu, o günün korkusundan duyulan şaşırma ve ıstıraba işarettir. İnsanlar mahşere çağırıldıkları sıra, çağıran davetçiye dürüst uçuşmakta, derme çatma gelip gidişteki perişanlıkta, zayıflık ve düşkünlükte, çokluk ve yayılmada uçuşup çırpınan değişik kelebeklere benzetilmişlerdir. Nitekim bir diğer âyette o gün insanların halleri yayılmış çekirgelere benzetilir: “O gün onlar, gözleri zillet ve nefret içinde öne düşmüş olarak kabirlerinden çıkacak; yayılmış çekirgeler gibi dalga dalga her tarafı kaplayacaklar.” (Kamer 54/7) Dağlar da atılmış rengârenk yünler gibi olurlar. Yerlerinden sökülür, birbirine çarparak toz toprak olur, ağırlıklarını kaybeder, atılan yün gibi hafifleyip uçuşurlar. (bk. Müzzemmil 73/14; Fecr 89/21) Dağlar görünüş itibariyle siyah, beyaz, kırmızı gibi rengârenk oldukları için, parçalanıp uçuşurken de değişik renklerdeki yünlere benzerler.

Buraya dek kıyametin birinci safhasından bahsedilmiştir. Sonraki âyetlerde ise bitmiş dirilişle başlayan ikinci aşama gelir:

Kâria Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kâria Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/karia-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html