Kâria Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Kâria Suresi 9. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kâria Suresi 9. Ayetinin Arapçası:

فَاُمُّهُ هَاوِيَةٌۜ

Kâria Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onun sığınacağı yer, içine baş aşağıda atılacağı Hâviye’dir.

Kâria Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:

Mahşer günü adâlet terazileri konur. Terazinin bir kefesine sevaplar, öteki kefesine ise günahlar yerleştirilir. Böylece her insanın ameli o alıngan terazide tartılır. Âyet-i kerîmelerde buyrulur:

“Hakiki tartı o gün olacaktır. Artık kimin iyilikleri tartıda ağır gelirse, işte onlar nihâî başarı ve kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Kimin de iyilikleri tartıda hafif gelirse, işte onlar, ayetlerimize karşı çıkmaları yüzünden kendilerini ziyan edenlerdir.” (A‘râf  7/8-9)

“Kıyâmet günü biz adâlet terâzilerini kuracağız da hiç kimseye en küçük bir adaletsizlik yapılmayacak. Yapılan meslek hardal tanesine dek bile olsa, biz onu getirip mizana koyacağız. Hesap görücü olarak biz yeteriz!” (Enbiyâ’ 21/47)

Tartma neticesinde sevapları fazla gelen cennete girer. Orada memnun ve mutlu olacağı bir hayata erişir. Sevapları hafif gelen ise cehenneme girer. Bir annenin çocuğunu kucaklayıp göğsüne basması gibi, onu cehennem göğsüne basar. Burada cehennemin bir ismi olarak هَاوِيَةٌ (Hâviye) geçer. Hâviye, kâfir ve günahkârların içine yuvarlandıkları derin çukur demektir. Peşinden gelen âyetler bunun “fazla dargın alev” olduğunu izah eder. Alev zaten kavgalı iken, onun keza حَامِيَةٌ (hâmiyeh) biçiminde “dargın” sıfatıyla sıfatlanması, cehennem ateşinin çok kavgalı olduğunu, ona nispetle dünya ateşinin soğuk bir şey gibi kalacağını bildirir. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s.) bir gün:

“- Sizin şu dünyada yaktığınız alev, cehennem ateşinin yetmiş parçasından bir parçadır” buyurunca sahâbe-i kirâm:

“- Yâ Rasûlallah! Cezalandırmak için dünya ateşi illaki yeterlidir” dediler. Bunun üstüne Allah Resûlü (s.a.s.) şöyle buyurdu:

“- Cehennem ateşi dünya ateşlerinin üzerine altmış dokuz kat daha artı kılındı. Bunlardan her birinin sıcaklığı, dünyadaki bütün ateşlerin sıcaklığı gibidir.” (Buhârî, Bed’u’l-ırk 10; Müslim, Cennet 30)

Efendimiz (s.a.s.) bir diğer hadis-i şerifte şöyle buyurur:

“Cehennem;

«- Yâ Rabbi! Ben kendi kendimi yedim. Bir nefes almama müsade ver» diye şikayette bulundu. Bunun üstüne Allah Teâlâ, biri kışın diğeri yazın almak üzere onun iki kere nefes almasına müsade verdi. Kışın hissettiğiniz en acı soğuk ile, yazın hissettiğiniz en aşırı sıcak onun alıp verdiği bu nefes yüzündendir.” (Buhârî, Bed’u’l-insanlar 10; Müslim, Mesâcid 185-187)

Hemen, kıyâmetin dehşetli hallerinden ve cehenemin o son derece brülör ateşinden kurtulabilmek için neler yapılıp nelere dikkat edilmesi sorusuna yanıt belirlemek üzere Tekâsür sûresi gelecektir: 

Kâria Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kâria Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/karia-suresi-9-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html