Kadir Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Kadir Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kadir Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

Kadir Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Tamamen esenliktir o gece, tâ şafak atıncaya dek.

Kadir Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

O gece melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her türlü meslek için iner dururlar. Cenâb-ı Hakk’ın verdiği vazifeleri yerine getirirler. Ruh’tan amaç Cebrâil (a.s.)’dır. Fazilet ve şerefi nedeniyle, öteki meleklerden ayrı olarak zikredilmiştir. O gece akşamdan fecre, tan yeri ağarıp sabahtan oluncaya değin iyice selâmettir. Çünkü melekler gecenin başından sabaha dek gruplar halinde inerek mü’minlere selamlama verirler. Onlar için dua ve istiğfar ederler. O gece daima uğurlu şeylerle doymuş olup, tüm şerlerden korunmuştur.

Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ama Ramazan ayı içinde hangi gecede olduğu hususunda ayrı bilgiler bulunmaktadır. Bununla alakalı rivayetler şöyledir:

Hz. Âişe (r.a.) der ki:

Resûlullah (s.a.s.), Ramazan’ın son on gününde mescide çekilerek kendini ibâdete verir ve şöyle buyururdu:

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içinde arayın!” (Buhârî, Leyletü’l-Kadr 3; Müslim, Sıyâm 219; Tirmizî, Savm 72/792)

Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günü içinde aranması öğüt olunur. Bir Takım rivayetlerde, son on günündeki tek gecelerde, yirmi dördüncü gecesinde, yirmi yedinci gecesinde aranması da tavsiye edilir. Bir kısım sahâbîler, rüyâlarında Kadir gecesinin Ramazan’ın son yedi gecesinde olduğunu görmüşler ve bunu Allah Resûlü’ne bildirmişlerdi. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.s.):

“Kadir gecesiyle ilgili rüyâlarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üstünde toplandığını görüyorum. O hâlde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” buyurdu. (Buhârî, Leyletü’l-Kadr 2, 3; Ta‘bîr 8; Müslim, Sıyâm 205-206; Tirmizî, Savm 72)

Kadir gecesinin ihyasıyla ilgili Allah Resûlü (s.a.s.)’in çok manâlı kullanım ve tavsiyeleri vardır. Nebî (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Savm 6; Müslim, Müsâfirîn 173-176)

 Hz. Âişe (r.a.), Peygamberimiz (s.a.s.)’e:

“–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesinin ne zaman olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Resûlullah (s.a.s.) şöyle yanıt vermiştir:

اَللّٰهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبَّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنّ۪ي

“«Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin; beni affeyle!» diye dua et!” (Tirmizî, Deavât 84/3513; İbn Mâce, Dua 5)

Nitekim Resûlullah (s.a.s.), Ramazan ayı boyunca, öteki aylara nispetle daha çok ibâdet eder, Kadir gecesini ihyâ edebilmek için özellikle son on gün, kendisini daha artı ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırırdı. (Buhârî, Leyletü’l-Kadr 5)

Kadr sûresini, orada bahsedilen Kur’ân’ın indirilmesindeki hikmeti beyân etmek üzere Beyyine sûresi tâkip edecektir:

Kadir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kadir Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadir-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html