Kalem Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Kalem Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kalem Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

وَاِنَّ لَكَ لَاَجْرًا غَيْرَ مَمْنُونٍۚ

Kalem Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

Senin için katiyen bitip tükenmeyecek bir mükâfat vardır.

Kalem Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Her ne değin müşrikler Peygamberimiz (s.a.s.)’e cinlerle münâsebeti olan, onların tesirine girmiş bir “deli” gözüyle baksalar da, bu doğru değildir. O (s.a.s.) çılgın değil, Allah’ın kendisine lütfettiği risâlet ve nübüvvet nimeti doğruca, en akıllı ve en faziletli bir insandır. Yaptığı meslek de, işlerin en güzelidir. Bu sebepledir fakat, onun dünyada ve âhirette mükâfatı hiçbir vakit kesilmeyecek; dünyada dâimâ Allah’ın yardımına ve lütfuna nâil olacak, âhirette de lahza be lahza güzelliği çoğalan ebedî nimetlere erişecektir. Onun çılgın değil, seçkin bir peygamber olduğunun en büyük delili, sahip olduğu ulu ahlâkıdır. Çünkü Allah Resûlü (s.a.s.)’den dâimâ ahlâkın en güzeli ve amelin en mükemmeli zuhur etmekteydi. Ahlâkı ve davranışları bu şekilde olan birine delilik isnadında bulunmak içten değildir. Zira delilerin ahlâkı fena olur. Peygamber (s.a.s.)’in ahlâkı ise, son derece mükemmel bir seviyede olduğu için Allah onu “soylu davranış” ile vasıflandırmıştır.

Hakîm b. Efleh naklediyor: Allah Resûlü (s.a.s.)’in ahlâkını mü’minlerin annesi Hz. Aişe’ye sordum. Bana “Sen hiç Kur’ân okumuyor musun?” dedi. “Okuyorum” deyince, “İşte, Peygamber (s.a.s.)’in ahlâkı Kur’lahza’dı” diye yanıt verdi. (Müslim, Müsafirîn 139)

Kur’lahza’ın Resûl-i Ekrem (s.a.s.)’in ahlâkı olması iki şekilde izah edilebilir:

Birincisi; Kur’ân’da anlatılan bütün ahlâkı değerlerin tümü onda vardı. O, Kur’an’ın sakındırdığı eksikliklerin hepsinden korunurdu. “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” (Hûd 11/112) emrinin bütün mânasıyla doğruluk mihengi idi. Dolayısıyla onu çakmak, ama Kur’ân’ı tam olarak anlamaya bağlıdır. Kur’an’ı çakmak da oysa Resûlullah (s.a.s.)’in misal hayatını ve ahlâkî yüceliğini en ince noktalarına kadar inceleyip anlamaya bağlıdır.

İkincisi; onun ahlâkı Kur’lahza’ın ifadesiyle böylece büyük bir ahlâk idi fakat, onu başka bir tarif ile izah etmek muhtemel değildir.

Reel böyle olduğuna göre, yakında kimin deli kimin zeki olduğu ortaya çıkacaktır. Nitekim müşrikler, kısa bir vakit daha sonra Bedir’de müslümanlardan beklemedikleri darbeyi yiyince cin çarpmışa dönmüşler ve neye uğradıklarını şaşırmışlardır. Kıyâmet gününde ise hak ve bâtıl açık bir şekilde belirli olacak, cümbür cemaat kimin ne olduğunu âşikâr bir şekilde görecektir. Bunların hiçbiri durum da değildir. Çünkü Allah Teâlâ, kimin kendi yolundan saptığını, kimin o yolda yürüdüğünü bilmektedir. Onun bilgisinde en minik bir kusur ya da yanılma payı yoktur.

Eğer kimin içten yoldan saptığını öğrenmek istiyorsanız şu âyetlere kulak verin:

Kalem Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kalem Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kalem-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html