Kalem Suresi 43. ayeti ne anlatıyor? Kalem Suresi 43. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kalem Suresi 43. Ayetinin Arapçası:

خَاشِعَةً اَبْصَارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌۜ وَقَدْ كَانُوا يُدْعَوْنَ اِلَى السُّجُودِ وَهُمْ سَالِمُونَ

Kalem Suresi 43. Ayetinin Meali (Anlamı):

Gözleri nefret ve kederden baygın düşer, kendilerini zillet kaplar. Halbuki onlar dünyada sapasağlam iken secdeye çağrılmışlar, lakin bu çağrıya olumlu yanıt vermemişlerdi.

Kalem Suresi 43. Ayetinin Tefsiri:

Bahsedilen gün, kıyâmet günüdür. “Bacakların açılması” deyimi iki mânaya gelebilir ve kıyamet günü için her iki mâna da geçerlidir.

  İşlerin güçleşmesi, zor ve içinden çıkılmaz bir hal alması. Nitekim Araplar, güç duruma düşen bir insanın halini anlatmak üzere bu ifadeyi kullanırlar.

  Hakikatin üzerinden perdenin kalkması. Doğrusu de kıyamet günü bütün hakikatler ortaya çıkacak ve herkesin ne yaptığı emin olacaktır.

Kimin Allah’a ibâdet ettiği, kimin etmediği minik bir imtihanla belirlenecektir. Bu meslek için herkesten Allah’ın huzurunda secdeye kapanması istenecektir. Dünyadayken ibâdet edenler hemen secde edeceklerdir. İnkâr edenlerin ise bel kemikleri kaskatı kesilerek kilitlenecek ve secdeye gidemeyecekler, zelil ve pişman olarak ayakta kalacaklardır. (bk. Buhârî, Tefsir 68/2) Zira onlar, dünyada sapasağlam iken, azaları ve sıhhatleri yerinde iken ezan ve kametlerle secdeye çağrılmışlar, lakin bu davete icâbet etmemişlerdi. Bu sebeple kıyamet günü secde etme gücü onların elinden alınacaktır.

O halde:

Kalem Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kalem Suresi 43. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kalem-suresi-43-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html