Kalem Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Kalem Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kalem Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ رَبَّكَ هُوَ اَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَب۪يلِه۪ۖ وَهُوَ اَعْلَمُ بِالْمُهْتَد۪ينَ

Kalem Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yolundan sapanları Rabbin mükemmel bilir; içten yolda olanları en iyi haberdar olan de O’dur.

Kalem Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Her ne değin müşrikler Peygamberimiz (s.a.s.)’e cinlerle münâsebeti olan, onların tesirine girmiş bir “deli” gözüyle baksalar da, bu dürüst değildir. O (s.a.s.) çılgın yok, Allah’ın kendisine lütfettiği risâlet ve nübüvvet nimeti tamamen, en zeki ve en erdemli bir insandır. Yaptığı meslek de, işlerin en güzelidir. Bu sebepledir oysa, onun dünyada ve âhirette mükâfatı hiçbir vakit kesilmeyecek; dünyada dâimâ Allah’ın yardımına ve lütfuna nâil olacak, âhirette de an be lahza güzelliği artan ebedî nimetlere erişecektir. Onun deli yok, seçkin bir peygamber olduğunun en büyük delili, sahip olduğu ulu ahlâkıdır. Çünkü Allah Resûlü (s.a.s.)’den dâimâ ahlâkın en güzeli ve amelin en mükemmeli zuhur etmekteydi. Ahlâkı ve davranışları bu şekilde olan birine delilik isnadında bulunmak doğru değildir. Zira delilerin ahlâkı fena olur. Peygamber (s.a.s.)’in ahlâkı ise, son derece bir seviyede olduğu için Allah onu “soylu davranış” ile vasıflandırmıştır.

Hakîm b. Efleh naklediyor: Allah Resûlü (s.a.s.)’in ahlâkını mü’minlerin annesi Hz. Aişe’ye sordum. Bana “Sen hiç Kur’ân okumuyor musun?” dedi. “Okuyorum” deyince, “İşte, Peygamber (s.a.s.)’in ahlâkı Kur’lahza’dı” diye cevap verdi. (Müslim, Müsafirîn 139)

Kur’lahza’ın Resûl-i Ekrem (s.a.s.)’in ahlâkı olması iki şekilde izah edilebilir:

Birincisi; Kur’ân’da anlatılan bütün ahlâkı değerlerin tümü onda vardı. O, Kur’an’ın sakındırdığı eksikliklerin hepsinden korunurdu. “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” (Hûd 11/112) emrinin bütün mânasıyla doğruluk mihengi idi. Dolayısıyla onu anlayışlı olmak, oysa Kur’ân’ı tamamiyle anlamaya bağlıdır. Kur’lahza’ı iyi anlamak da oysa Resûlullah (s.a.s.)’in misal hayatını ve ahlâkî yüceliğini en ince noktalarına değin inceleyip anlamaya bağlıdır.

İkincisi; onun ahlâkı Kur’an’ın ifadesiyle pek büyük bir ahlâk idi oysa, onu diğer bir tanım ile anlatmak muhtemel değildir.

Hakiki böyle olduğuna göre, yakında kimin deli kimin akıllı olduğu ortaya çıkacaktır. Nitekim müşrikler, kısa bir vakit daha sonra Bedir’de müslümanlardan beklemedikleri darbeyi yiyince cin çarpmışa dönmüşler ve neye uğradıklarını şaşırmışlardır. Kıyâmet gününde ise adalet ve bâtıl açık bir şekilde belirlenmiş olacak, herkes kimin ne olduğunu âşikâr bir şekilde görecektir. Bunların hiçbiri koşul da değildir. Çünkü Allah Teâlâ, kimin kendi yolundan saptığını, kimin o yolda yürüdüğünü bilmektedir. Onun bilgisinde en minik bir kusur ya da yanılma payı yoktur.

Eğer kimin içten yoldan saptığını öğrenmek istiyorsanız şu âyetlere kulak verin:

Kalem Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kalem Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kalem-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html