Philips Lighting ürünleri kullanılarak aydınlatılan Kırıkkale Nur Camii, San Diego’da Uluslararası Aydınlatma Tasarımcıları Birliği (IALD) tarafından düzenlenen 33. Uluslararası Aydınlatma Tasarım Yarışması’nda “Liyakat Ödülü” (Award of Merit) ile onurlandırıldı.

Aydınlatma tasarımını Ayrım Yaser Talu’nun yaptığı ve proje mimarlığını Necip Dinç’in üstlendiği camide Philips Color Kinetics ürünleri kullanıldı. Camii, yapılan benzersiz aydınlatma ile dünyanın dört bir yanından yenilikçi ve ilham verici tasarımları geride bıraktı. 

Geç dönem Osmanlı mimarisinden ilham alınarak tasarlanan cami, 32 metre yüksekliğinde bir ana kubbeye, 26 bin metrekarelik bir kapalı alana ve dört minareye sahip. Caminin 10 bin kişilik kapasitesi bulunuyor. Philips Color Kinetics ürünleri caminin manevi kimliğini vurguladığından ve Kırıkkale şehri için de bir simge oluşturan benzersiz aydınlatma tasarımı yaklaşımına sahip olduğundan jüri tarafından ödüle layık görüldü.

Philips Aydınlatma Pazarlama Direktörü Özge Süzen, konuyla ilgili olarak; “Philips Aydınlatma olarak şehirlerimize kimlik kazandıran yapıların aydınlatmasında yer almak bizler için büyük mutluluk. Türkiye Philips olarak bir parçası olduğumuz projelerin, dünya çapında gerçekleşen organizasyonlarda ödüllendiriliyor olması bizlere büyük bir gurur veriyor. Hedefimiz, bugüne kadar bir parçası olduğumuz ödüllü referansların sayısını, bundan sonra da katlayarak artırıp Türkiye’nin dünya çapında duyrulmasına katkı sağlamak.” yorumunda bulundu.

Zeve Mühendislik ve Aydınlatma Genel Müdürü Ayrım Yaser Talu, projeyle ilgili olarak şunları dedi: “Camii kent meydanında ve şehre simge olacak nitelikteydi. Dolayısı ile aydınlatmasının da şehrin gece siluetine damga vuracak ve manevi atmosferi destekleyecek şekilde olması gerekiyordu. Zorlu tasarım sürecinde farklı tiplerde ve güçlerde birçok ürün ihtiyacı doğdu. Bu noktada Philips’in sunduğu geniş ürün yelpazesinden faydalandık.”

Hedef, şehre kimlik kazandırmak
Tasarım yaklaşımı, caminin manevi kimliğini vurgulamak ve Kırıkkale şehri için bir simge oluşturmak üzere kurgulandı. Yapılan aydınlatma tasarımı sayesinde mimari yapıya derinlik katıldı. Ana kubbe ılık beyaz ton ile aydınlatılırken, kubbe kasnağı pencereleri ve fil ayaklarında sıcak beyaz kullanıldı, spotlar ve yüzey yıkayıcı ürünler süper sıcak beyaz seçilerek yapı boyunca birçok farklı noktada mistik bir görünüm ve kontrast oluşturuldu. Mimarinin gündüz görünümünü korumak amacı ile ürünler yüzeyler ile aynı renkte boyandı ve mümkün olduğunca oyuklara ve saksı arkalarına yerleştirildi. Aydınlatılan yüzeyler arasında ahenk sağlayabilmek için farklı optikler ve güçlerde ışıklıklar kullanıldı. 

LED ürün kullanımı ve farklı zaman dilimlerinde uygulanan opsiyonel aydınlatma senaryoları ile enerji tüketimi en alt seviyelere çekildi. 

Proje Künyesi
Proje: Kırıkkale Merkez Nur Camii 
Ödül: Award of Merit, 33rd IALD Awards 2016
Yer, Yapım yılı: Kırıkkale, 2015
İşveren: Türk Diyanet Vakfı Kırıkkale Şb.
Proje Koordinatörü: Bekir Gerek
Mimar: Necip Dinç
Aydınlatma Tasarımı: Ayrım Yaser Talu / ZEVE
3D Görselleştirme: Kenan Akifoğlu /ZEVE
Uygulanan ürünler: Philips Color Kinetics