Behlül Dânâ Hazretleri, yol üzerindeki vîrâne duvarın yıkılmasına niçin bu kadar fazla sevindi? Sevincin sebebini soran kimselere verdiği yanıt neydi?

Cenâb-ı Adalet buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim

"Sana yakîn (ölüm) gelinceye dek Rabbine kulluk et!" (Hicr, 99)

Rasûlullah (tez) efendimiz buyurdular:

"Kişi yaşadığı hâl üzere ölür." (Müslim, Cennet, 83)

YIKILAN DUVARA SEVİNEN BEHLÜL-Ü DANA HAZRETLERİ

Behlül Dânâ Hazretleri, yol üzerindeki bir vîrânenin yıkılmak üzere olan eğilmiş duvarına bakıp sıkça âkıbetini tefekkür ederdi. Tekrar bir gün derin bir tefekkürle orayı seyrederken duvar âniden çöküverdi. Bu hâdise Behlül Dânâ Hazretleri'ne gözle görülür derecede büyük bir sürûra vesîle oldu. Onun bu büyük sevincine mânâ veremeyen ırk, ilgiyle ondaki bu değişikliğin sebebini sordular, Behlül Dânâ Hazretleri onlara şu cevabı verdi:

"-Duvar meyilli olduğu tarafa yıkıldı!"

Hazretin az evvelki sevincine bir türlü zihin erdiremeyen halk, Behlül Dânâ'nın bu sözleriyle ayrıntılarıyla şaşkınlaştı. Bu ifâdelerle onun neyi kastettiğini anlayamadıklarından bu kez:

"-Peki bunda şaşırtıcı ne var?!" diye sordular. O ise insanlara, derin tefekkürün bir neticesi olan şu hikmetli cevabı verdi:

"-Mâdem ki dünyadaki her şey nihâyetinde meylettiği tarafa yıkılıyor, benim de meylim Hakk'a doğrudur, o hâlde ben de ölünce -inşâallah- Hakk'a varırım. Ey ahâlî, rükû ve secdelerimizle Hakk'a meylimizi her lahza artırmaya çaba edelim ancak başka yönlere yıkılmayalım!" (Osman Nûri Topbaş, Gönül Yolculuğumuz, Erkam Yay.)

Bir mü'min, meylini her lahza Hakkâ yönelterek istikâmet üzere olmaya gayret etmelidir. Bunun için de sabırsızlığı sabırla; unutkanlığı zikirle; nankörlüğü şükürle; isyanı tâatla; cimriliği cömertlikle; şüpheyi yakîn ile; riyâyı ihlâs ile; günâhı tevbeyle; yalanı doğrulukla; gafleti tefekkürle bertaraf ederek Allâh'a hoş bir kul olmaya çalışmalıdır.

“İnsanların En Karlısı Ömrü Uzun Ameli Hoş Olandır” Hadisi

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kisi-yasadigi-hal-uzere-olur.html