Kıyamet Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 15. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 15. Ayetinin Arapçası:

وَلَوْ اَلْقٰى مَعَاذ۪يرَهُۜ

Kıyamet Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kurtulmak için türlü türlü mazeretler ileri sürse de!

Kıyamet Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:

İnsana “önce ve sonradan yaptığı her şeyin tek tek haber verilmesi” ifadesini şu şekillerde bilmek mümkündür:

  İnsana, ölmeden önce hangi iyilikleri ve kötülükleri yapıp âhirete göndermiş olduğu bildirilecek, amel defteri kendisine gösterilecektir. Dünyada iken yapmış olduğu gerek iyi gerek fena amellerin, ölümünden sonra arkasında gelen nesillerde iyi veya fena ne gibi bir iz bıraktığını bu defterde görecektir.

  Ona dünyada yapması gerekli gelirken yapmadığı iyilikler ve yapmaması gerekirken yaptığı kötülükler gösterilecektir.

  Önce ne yapmış sonradan ne yapmış, hepsi sırasına göre bir tablo halinde kendisine gösterilecektir.

Gerçekten bunların gösterilmesine ve haber verilmesine gerek bile yoktur. Bundan amaç, sadece mahkemede ona karşı bir kanıt ve şâhit olmasıdır. Çünkü o gün insan kendi kendine şâhit olarak yetecektir. Âyet-i kerîmelerde buyrulur:

“Biz her insanın sevabını ve günahını boynuna doladık; o kadar fakat, kıyâmet günü önüne, her şeyi dobra dobra kaydedilmiş bulacağı bir defter çıkaracağız. Ona: «Oku şu anda defterini! Bugün sana hesap görücü olarak kendi nefsin yeter!» diyeceğiz.” (İsrâ 17/13-14)

O gün insanın azaları kendilerinin ne yaptıklarına şâhitlik edecek, insan buna mani olamayacaktır:

“Nihâyet ateşin karşısına geldiklerinde kendi kulakları, gözleri ve derileri, bir zamanlar işledikleri tüm kötülükleri söyleyip onların karşısında şâhitlik edecekler. Derilerine öfke ve hayretle: «Neden aleyhimizde şâhitlik ediyorsunuz?» diye çıkışacaklar. Derileri ise: «Ne yapalım; her şeyi konuşturan Allah bizi de konuşturdu. Sizi ilk olarak yaratan O idi; tekrar O’na dönüyorsunuz» diye yanıt verecekler.” (Fussılet 41/20-21)

Seslenmek fakat, o gün her şey tüm açıklığı ile ortaya çıkacağına göre, insanın, kendini haklı hariç tutmak için ileri süreceği hiçbir bahane ona menfaat vermeyecektir. İşte Kur’lahza, insanı bekleyen bu tehlikeleri haberdar etmek üzere indirilmektedir. O halde:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-15-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html