Kıyamet Suresi 17. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 17. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 17. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ عَلَيْنَا جَمْعَهُ وَقُرْاٰنَهُۚ

Kıyamet Suresi 17. Ayetinin Meali (Anlamı):

Çünkü onu senin kalbinde toplayıp ezberletmek de, onu dilinde akıtıp okutmak da bize aittir.

Kıyamet Suresi 17. Ayetinin Tefsiri:

Bu âyetlerdeki hitabın kime yapıldığı ile alakalı iki bambaşka mâna mülahaza olunabilir:

Birincisi; hitap, mahşer yerinde kendini savunmak için mazeretler uydurmaya çalışan günahkâr insanadır. “Ey insan! O gün hesap verirken Hakk’ın huzurunda vicdanındakini telaş söyleyip de işin içinden çıkacağım diye telaş etme. Sakın, dilini bile oynatma, zira onu, o bildiklerini derleyip toplayan sen değilsin, biziz. Biz onu derler toplar sana okuruz. Sen yalnız bizim okuduğumuzun ardınca gel oysa o zaman tam hakkı söylemiş, yanlışlığa düşmemiş olursun” demektir.

İkincisi; hitap, Cebrâil’den vahyi alırken acele edip dilini kıpırdatan Resûlullah (s.a.s.)’edir. Nitekim bu ayetlerin inişi hakkında şöyle bir söylenti vardır: “Melek Cebrâil vahyi getirdiği süre Resûlullah (s.a.s.), gelen vahyi unutmamak ve iyi bellemek için dilini, dudaklarını depretirdi. Bunun üstüne Allah Teâlâ bu ayetleri indirdi.” (Buhârî, Tefsir 75/1-2; Müslim, Salât, 148) Öteki bir ayette de: “Rasûlüm! Sana vahyedilmesi az önce tamamlanmadan önce unutma endişesiyle Kur’an’ı okumakta acele etme! «Rabbim! Benim ilmimi artır!» diye dua et” (Tâhâ 20/114) buyrulur.

Cenâb-ı Hak bu âyetlerde ezberletmek, okutmak ve mânasını öğretmek üzere üç hususta Efendimiz (s.a.s.)’e müjde verir. Nitekim âyette geçen “onu toplamak bize aittir” ifadesi, İbn Abbas’tan gelen bir rivayette “Onu senin sadrında biriktirmek yani onu sana, senin irade ve gayretin olmadan ezberletmek bize aittir” şeklinde tefsir edilir. (bk. Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân 28; Nesâî, İftitah 37)

Bu âyetleri dikkatlice incelediğimiz zaman burada Kur’lahza’ı okuma, ezberleme ve anlama metoduyla alakalı önemli kâidelere bağlantı edildiği görülecektir:

  Ilk Kez hocayı akıcı bir şekilde dinlemek. Bu Nedenle içten bir şekilde ezber yapılmış olur.

  dikkatli olmak, zihni biriktirmek, ezberi yasaklayıcı hal ve hareketlerden uzak durmak.

  Allah’a itimat etmek, O’nun kendi kitabını ezberlemeye çalışanlara destek edeceğine ve zihinlerini açacağına itimat etmek.

  Allah Teâlâ’ya dua ve niyazda bulunmak.

  Hepsinden önemlisi ise, her türlü hafıza, söz ve davranışlarda gelip geçici basit hedeflerin yok, faydası sonsuza kadar devam edecek ebedî ve bâkî hedeflerin peşinden koşmak.

Çünkü bu hususta insanın çok büyük bir zâfiyetine dikkat çekilerek buyruluyor oysa:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 17. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-17-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html