Kıyamet Suresi 18. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 18. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 18. Ayetinin Arapçası:

فَاِذَا قَرَأْنَاهُ فَاتَّبِعْ قُرْاٰنَهُۚ

Kıyamet Suresi 18. Ayetinin Meali (Anlamı):

Biz onu sana okuduğumuzda, sen de onun okunuşunu tâkip et.

Kıyamet Suresi 18. Ayetinin Tefsiri:

Bu âyetlerdeki hitabın kime yapıldığı ile alakalı iki ayrı mâna mülahaza olunabilir:

Birincisi; hitap, mahşer uygun kendini müdafaa etmek için mazeretler uydurmaya çalışan günahkâr insanadır. “Ey insan! O gün hesap verirken Hakk’ın huzurunda vicdanındakini acele söyleyip de işin içinden çıkacağım diye acele etme. Sakın, dilini bile oynatma, zira onu, o bildiklerini derleyip toplayan sen değilsin, biziz. Biz onu derler toplar sana okuruz. Sen yalnız bizim okuduğumuzun ardınca gel oysa o vakit bütün hakkı söylemiş, yanlışlığa düşmemiş olursun” demektir.

İkincisi; hitap, Cebrâil’den vahyi alırken acele edip dilini kıpırdatan Resûlullah (s.a.s.)’edir. Nitekim bu ayetlerin inişi hakkında şöyle bir rivayet vardır: “Melek Cebrâil vahyi getirdiği zaman Resûlullah (s.a.s.), gelen vahyi unutmamak ve iyi bellemek için dilini, dudaklarını depretirdi. Bunun üstüne Allah Teâlâ bu ayetleri indirdi.” (Buhârî, Tefsir 75/1-2; Müslim, Salât, 148) Diğer bir ayette de: “Rasûlüm! Sana vahyedilmesi az önce tamamlanmadan önce unutma endişesiyle Kur’lahza’ı okumakta acele etme! «Rabbim! Benim ilmimi artır!» diye dua et” (Tâhâ 20/114) buyrulur.

Cenâb-ı Yargı bu âyetlerde ezberletmek, okutmak ve mânasını aydınlatmak üzere üç hususta Efendimiz (s.a.s.)’e müjde verir. Nitekim âyette geçen “onu biriktirmek bize aittir” ifadesi, İbn Abbas’tan gelen bir rivayette “Onu senin sadrında biriktirmek yani onu sana, senin irade ve gayretin olmadan ezberletmek bize aittir” şeklinde tefsir edilir. (bk. Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân 28; Nesâî, İftitah 37)

Bu âyetleri dikkatlice incelediğimiz süre burada Kur’an’ı okuma, ezberleme ve anlama metoduyla alakalı önemli kâidelere bağlantı edildiği görülecektir:

  Ilk Önce hocayı akıcı bir şekilde dinlemek. Bu Nedenle dürüst bir şekilde ezber yapılmış olur.

  dikkat etmek, zihni toplamak, ezberi engelleyici hal ve hareketlerden uzak durmak.

  Allah’a güvenmek, O’nun kendi kitabını ezberlemeye çalışanlara yardım edeceğine ve zihinlerini açacağına güvenmek.

  Allah Teâlâ’ya dua ve niyazda bulunmak.

  Hepsinden önemlisi ise, her türlü akıl, söz ve davranışlarda gelip geçici basit hedeflerin yok, faydası sonsuza dek devam edecek ebedî ve bâkî hedeflerin peşinden koşmak.

Çünkü bu hususta insanın çok büyük bir zâfiyetine dikkat çekilerek buyruluyor ama:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 18. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-18-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html