Kıyamet Suresi 19. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 19. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 19. Ayetinin Arapçası:

ثُمَّ اِنَّ عَلَيْنَا بَيَانَهُۜ

Kıyamet Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):

Sonra onu izah etmek da şüphesiz bize ait bir iştir.

Kıyamet Suresi 19. Ayetinin Tefsiri:

Bu âyetlerdeki hitabın kime yapıldığı ile alakalı iki farklı mâna mülahaza olunabilir:

Birincisi; hitap, mahşer uygun kendini savunmak için mazeretler uydurmaya çalışan günahkâr insanadır. “Ey insan! O gün hesap verirken Hakk’ın huzurunda vicdanındakini acele söyleyip de işin içinden çıkacağım diye telaş etme. Sakın, dilini bile oynatma, zira onu, o bildiklerini derleyip toplayan sen değilsin, biziz. Biz onu derler toplar sana okuruz. Sen yalnız bizim okuduğumuzun ardınca gel ama o vakit tam hakkı söylemiş, yanlışlığa düşmemiş olursun” demektir.

İkincisi; hitap, Cebrâil’den vahyi alırken telaş edip dilini kıpırdatan Resûlullah (s.a.s.)’edir. Nitekim bu ayetlerin inişi hakkında şöyle bir rivayet vardır: “Melek Cebrâil vahyi getirdiği süre Resûlullah (s.a.s.), gelen vahyi unutmamak ve iyi bellemek için dilini, dudaklarını depretirdi. Bunun üstüne Allah Teâlâ bu ayetleri indirdi.” (Buhârî, Tefsir 75/1-2; Müslim, Salât, 148) Öteki bir ayette de: “Rasûlüm! Sana vahyedilmesi demin tamamlanmadan önce unutma endişesiyle Kur’lahza’ı okumakta acele etme! «Rabbim! Benim ilmimi artır!» diye dua et” (Tâhâ 20/114) buyrulur.

Cenâb-ı Hak bu âyetlerde ezberletmek, okutmak ve mânasını öğretmek üzere üç hususta Efendimiz (s.a.s.)’e müjde verir. Nitekim âyette geçen “onu biriktirmek bize aittir” ifadesi, İbn Abbas’tan gelen bir rivayette “Onu senin sadrında toplamak yani onu sana, senin irade ve gayretin olmadan ezberletmek bize aittir” biçiminde tefsir edilir. (bk. Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân 28; Nesâî, İftitah 37)

Bu âyetleri dikkatlice incelediğimiz vakit burada Kur’lahza’ı okuma, ezberleme ve anlama metoduyla alakalı kayda değer kâidelere bağlantı edildiği görülecektir:

  Başta hocayı düzgün bir şekilde kulak vermek. Bu Nedenle doğru bir şekilde ezber yapılmış olur.

  dikkat etmek, zihni toplamak, ezberi yasaklayıcı hal ve hareketlerden uzak durmak.

  Allah’a güvenmek, O’nun kendi kitabını ezberlemeye çalışanlara yardım edeceğine ve zihinlerini açacağına güvenmek.

  Allah Teâlâ’ya dua ve niyazda bulunmak.

  Hepsinden önemlisi ise, her türlü düşünce, laf ve davranışlarda gelip geçici kolay hedeflerin değil, faydası sonsuza kadar devam edecek ebedî ve bâkî hedeflerin peşinden koşmak.

Çünkü bu hususta insanın koskocoman bir zâfiyetine dikkat çekilerek buyruluyor fakat:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 19. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-19-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html