Kıyamet Suresi 20. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 20. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 20. Ayetinin Arapçası:

كَلَّا بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَۙ

Kıyamet Suresi 20. Ayetinin Meali (Anlamı):

Hayır, hayır! Siz peşin olan dünya hayatını ve onun fânî nimetlerini fazla seviyorsunuz.

Kıyamet Suresi 20. Ayetinin Tefsiri:

Âhireti inkâr etmenin birinci sebebi bu sûrenin 5. âyetinde geçmişti. O da hesabı kitabı reddedip istedikleri günahı işleyebilme arzusuydu. Burada ikinci sebep bildirilir. Bu da peşin olan dünyayı, dünya nimet ve menfaatlerini sevip âhireti göz ardı etmektir. Bu gibiler için, dünyadaki işler ve bunların neticeleri önemlidir. Yaptıklarına karşılık âhirette ne gibi sonuçlar elde edeceklerine hiç aldırış etmezler. Hep bu dünyanın tat ve faydaları için amaçlamak gerektiğini sanırlar. Ne pahasına olursa olsun, dünyada varisi olmak gerektiğini savunurlar. Bunun âhiretteki neticesi ne değin kötü olursa olsun onlar için önemli değildir. Yine âhiretteki karşılığı ne dek güzel olursa olsun, bu dünyada kaybetme, meşakkat ve kederden belli kaçmak isterler. Hâsılı peşin alışveriş yerine getirmek isterler. Âhiret gibi, onların asılsız zanlarına göre, uzak bir hadise için, bugünkü kârlarından sözünden dönmek işlerine gelmez. Şâir onların hâlini ne hoş resmeder:

“Hâcet-i dünya için sen varırsın yüz yere,

Hâcet-i ukbâ için hiç komazsın yüz, yere.”

Yargı dostlarından Şakik b. Seleme yakınlarına şu nasihatte bulunur:

“Evliyâ zümresiyle aranızda öyle mesâfe var oysa… Sizin içinde bulunduğunuz durumla, onların yaşadığı hâle en basit misâl şu: Dünya onlara geldiği halde kaçtılar; fuzûlî bir şey almadılar. Dünya size yüz çevirip gittiği halde, siz onun peşinden gidiyorsunuz.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 131)

Halbuki insanların öte dünyadaki nasipleri dünyayı ya da âhireti tercihlerine kadar olacaktır:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 20. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-20-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html