Kıyamet Suresi 21. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 21. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 21. Ayetinin Arapçası:

وَتَذَرُونَ الْاٰخِرَةَۜ

Kıyamet Suresi 21. Ayetinin Meali (Anlamı):

Âhireti ise bir kenara bırakıyorsunuz.

Kıyamet Suresi 21. Ayetinin Tefsiri:

Âhireti inkâr etmenin birinci sebebi bu sûrenin 5. âyetinde geçmişti. O da hesabı kitabı reddedip istedikleri günahı işleyebilme arzusuydu. Burada ikinci sebep bildirilir. Bu da peşin olan dünyayı, dünya nimet ve menfaatlerini sevip âhireti göz ardı etmektir. Bu gibiler için, dünyadaki işler ve bunların neticeleri önemlidir. Yaptıklarına karşılık âhirette ne gibi sonuçlar elde edeceklerine hiç aldırış etmezler. Her Zaman bu dünyanın lezzet ve faydaları için hedeflemek gerektiğini sanırlar. Ne pahasına olursa olsun, dünyada başarmak gerektiğini savunurlar. Bunun âhiretteki neticesi ne değin fena olursa olsun onlar için kayda değer değildir. Yine âhiretteki karşılığı ne değin hoş olursa olsun, bu dünyada kaybetme, meşakkat ve kederden belirli firar etmek isterler. Hâsılı peşin alışveriş yapmak isterler. Âhiret gibi, onların yalan yanlış zanlarına kadar, uzakta bir hadise için, bugünkü kârlarından vazgeçmek işlerine gelmez. Şâir onların hâlini ne hoş resmeder:

“Hâcet-i dünya için sen varırsın yüz yere,

Hâcet-i ukbâ için hiç komazsın yüz, yere.”

Yargı dostlarından Şakik b. Seleme yakınlarına şu nasihatte bulunur:

“Evliyâ zümresiyle aranızda öyle mesâfe var fakat… Sizin içinde bulunduğunuz durumla, onların yaşadığı hâle en basit misâl şu: Dünya onlara geldiği halde kaçtılar; fuzûlî bir şey almadılar. Dünya size yüz çevirip gittiği halde, siz onun peşinden gidiyorsunuz.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 131)

Halbuki insanların öte dünyadaki nasipleri dünyayı ya da âhireti tercihlerine kadar olacaktır:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 21. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-21-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html